Medicii, satui sa fie haituti de "tovarasii militieni". Ameninta cu blocarea sistemului de sanatate

Dată publicare: 17-05-2013 08:10
Dată actualizare: 20-05-2013 00:00


Protest al medicilor

Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania a decis joi, la Suceava, sa solicite o intalnire cu guvernantii pentru solutionarea problematicii din sistem, in caz contrar urmand sa se stabileasca un plan de actiuni pana in luna iulie.

Aceste actiuni se pot finaliza cu blocarea sistemului de sanatate.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a declarat, joi seara, la deschiderea Zilelor Medicale ale Sucevei, ca in cursul zilei s-a desfasurat sedinta Consiliului National al CMR, unde s-a decis ca nu mai poate fi acceptata actuala situatie in sistemul sanitar.

"Stiu ca traim niste vremuri foarte grele, stiu ca medicii sunt intr-o tara cu o democratie formala, intr-o tara in care cei care guverneaza sunt incapabili sa o guverneze si incearca sa faca circ daca nu pot sa dea paine, intr-o tara in care sunteti haituiti de toate organele de forta ale statului", le-a spus Astarastoae sutelor de medici prezenti la eveniment.

El a aratat ca in ultimul timp medicii sunt haituiti de diverse institutii si ca a constatat "un avant deosebit al tovarasilor militieni si procurori" si ca, intr-un asemenea moment, este timpul ca decidentilor sa li se transmita ca medicii s-au saturat de a fi blamati fara temei.

"Mesajul Colegiului Medicilor catre decidenti este urmatorul: Ne-am saturat sa ascultam ca noi vrem, dar nu putem, ne-am saturat sa fim blamati, ne-am saturat sa fim expusi in piata publica in fiecare zi pe informatii false care pleaca de la institutii care ar trebui sa apere cetateanul, ne-am saturat sa ducem in spate un sistem in care nu se investeste si tot timpul sa ni se scoata in fata dimensiunea etica a profesiei medicale", a spus Astarastoae.

El le-a transmis guvernantilor sa nu mai dea lectii de etica si ca ar trebui sa o invete ei intai.

"Sa nu ne dea lectii de etica, sa o invete ei intai si pe urma o sa vedem noi ce este in gradina noastra", a spus presedintele CMR.

El a mai aratat ca, in aceste conditii, Consiliul National al Colegiul Medicilor din Romania a decis, la Suceava, ca dupa o ultima discutie cu guvernantii, sa se decida, pana in iulie, un plan de actiune ce poate culmina cu blocarea sistemului sanitar.

"Colegiul Medicilor a luat decizia azi (joi, n.r.), la Suceava, ca dupa o ultima discutie cu guvernantii, daca aceste lucruri nu inceteaza, vom trece la un plan de actiuni care se poate finaliza, pana in luna iulie, cu blocarea totala a sistemului de sanatate", a spus Astarastoae.

El le-a cerut medicilor sa aiba incredere in forta lor si sa raspunda solicitarii Colegiului Medicilor din Romania atunci cand va fi nevoie. "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim blamati, batjocoriti, prost platiti", a mai spus presedintele CMR.

Astarastoae a mai declarat ca, potrivit ultimelor sondaje de opinie, cota de incredere a pacientilor in medici este mare.

Aproximativ 350 de medici suceveni, dar si din tara participa, de joi pana duminica, la a doua editie a Zilelor Medicale ale Sucevei avand ca tema urgentele medico-chirugicale, in program fiind incluse sesiuni de comunicari, dar si o prezentare a tehnicii si echipamentelor din dotarea SMURD Suceava.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO