Traditiile zilei a doua de Paste. De ce sunt stropite fetele nemaritate cu parfum si ce inseamna "statu' la vase"
A doua zi de Paste aduce in Marginimea Sibiului un obicei vechi de sute de ani: stropitul fetelor.
Baietii iau parfum si pleaca pe ulitele satului, oprindu-se la tinerele nemaritate. Iar in Alba, oamenii se bucura, de un alt obicei stravechi:"statu' la vase, in lunea Pastelui".
Baietii iau la rand casele cu fete nemaritate si le stropesc cu parfum. Primesc in schimb cozonac si oua rosii.Tot "procedeul" stropirii se intampla sub atenta privire a mamelor care vor sa vada daca nu cumva printre tineri se numara si un potential ginere.
Traditia spune ca fetele care nu sunt stropite nu vor avea un an bun. In schimb cele udate vor fi frumoase, fericite si vor face copii frumosi.
Un alt obicei vechi de sute de ani este pastrat in judetul Alba: "statu' la vase".
Tinerii care s-au casatorit anul trecut isi invita rudele si prietenii la masa. Acestia vin cu daruri pentru inceput de drum. "Aici am primit o oala, asa se dadea si mai demult... si diverse cadouri si electrocasnice mai micute se primesc, tavi, pahare"
Traditia este sustinuta de cativa ani de Marius Moga senior."Vasul era ceva foarte important in familie si plecand de pe vremea cand erau mai saracuti oamenii, vasul era un mod de a face cumva un cadou, o binefacere tinerei familiei", spun el.
Marius Moga: "Il apreciez pe tata ca a luptat sa reinvie o traditie aici la Sugag si e bine sa stii de unde te tragi."