Obicei unic in tara. Cum sarbatoresc credinciosii din Alba prima zi de Paste


Ultimul update: Miercuri 15 Aprilie 2015 07:01
Data publicarii: Duminica 12 Aprilie 2015 15:45
Categorie: Stiri Sociale
cimitir

Un obicei unic in Alba, posibil si in tara, are loc in Prima Zi a Sfintelor Pasti intr-o asezare din Muntii Sebesului, in Loman. Aici, fiii satului se intalnesc in cimitir, unde toate familiile se aduna intre orele 9 si 16, mananca si deapana amintiri.

"La Loman exista un obicei unic in zona, mostenit de la inaintasi. (...). Fiind obiceiul impamantenit de sute de ani, sarbatoarea devine o adevarata intalnire a fiilor satului, vii la capataiul celor raposati. Vin atunci fiii satului plecati in alte sate, comune, orase, in strainatate, de pretutindeni, sa-si cinsteasca parintii si fratii plecati dintre noi. Este un prilej de jale si, totodata, de bucurie, de plecare si reintoarcere la radacini, de impacare atat a celor vii, cat si a celor plecati dintre noi. Fiecare varsa o lacrima la capataiul mortilor, isi aduc aminte patanii, greutati prin care au trecut, isi impartasesc experiente de viata", a povestit invatatoarea Elena Simioana.

De subliniat ca in Loman nu se merge la morminte in Sambata Floriilor sau de 1 noiembrie, la Luminatie, asa cum se procedeaza in alte zone ale judetului Alba.

Elena Simioana a spus ca, in Loman, in Noaptea de Inviere se merge la biserica la ora 2,00, iar slujba se termina in jurul orei 6,00.

Dupa ce se duc acasa, ingrijesc animalele si se odihnesc, toti oamenii din sat vin, de la ora 9,00 pana la ora 16,00 cu mic, cu mare, in cimitir, la capataiul mortilor.

Oamenii aduc cu ei cate un cos cu mancare, neaparat cu oua rosii, cozonac, prajituri, dar si vin, apoi stau si deapana amintiri. Preotul paroh, impreuna cu diecii (cantaretii), merge pe rand la fiecare mormant si rosteste slujba inchinata celor raposati.

"De nenumarate ori, cei veniti din alte parti raman si a doua zi de Pasti, participand la Sfanta Liturghie, dupa care la Masa Pastenilor, iar seara, la petrecerea organizata la Caminul Cultural. Acolo vor juca invartita si jiana pe muzica cantata de Fluierasii din Loman", a mai spus invatatoarea.

O asezare in care principala ocupatie a satenilor este oieritul, Loman este un sat de tip rasfirat, cu gospodarii risipite pe o suprafata de 20 de kilometri patrati.

Sursa: Mediafax

Traditie unica in Romania, pastrata cu sfintenie la Targoviste in Joia Marea. Oamenii au aprins 2016 lumanari
Traditie unica in Joia Mare, intr-un sat din Alba. Localnicii de 60 de ani pornesc in procesiune pe ulite, pana la biserica
VIDEO PROTVPLUS.RO