Traditii de Mos Nicolae. Zona din Romania unde copiii cuminti primesc in dar nuielusa
Sa nu uitam insa de vestita nuielusa a lui Mos Nicolae. In sudul tarii o gasesc in ghetute copiii care nu au fost cuminti, in timp ce in Transilvania este exact pe dos.
Acolo, Mos Nicolae, nu lasa niciun dar fara o jordita, in semn de incurajare.
Mai sunt doar cateva zile pana cand Mos Nicolae isi va face aparitia, asadar ghetutele curate sunt obligatorii pentru toata lumea. Cei care insa nu isi lustruiesc incaltarile, si mai mult decat atat au facut boacane in timpul anului, primesc doar o nuia, ca sa se invete minte. In alte zone ale tarii, nuielusa este perceputa diferit si o primesc si cei care au fost cuminti.
Tanar: Asa era traditia de Mos Neculaie, toti copiii sa primeasca o bota (bastonul) si daca suntem rai sa ne loveasca si daca sunteti cuminti primiti nuielusa?
Reporter: Da, asa e traditia."
Baiat: Am fost cuminte anul asta si mi-a placut, imi place mult bastonul.
Reporter: In alte zone se dau doar pentru copiii obraznici aici cum e?
Baiat: Pai eu nu sunt obraznic, deci in mod normal nu as merita-o ca invat bine!
Joarda sau bota, cum i se spune in Ardeal, poate fi simpla sau impodobita cu mici funde ori obiecte artizanale. Costa cel putin 3 lei.
Conf dr. Aurel Bodiu etnolog: "In Transilvania ea a capatat inca o semnificatie aceea de a fi un oibiect de decor impodobit cu panglici, panglicute am vazut si aceasta nuia sub forma de baston, colorat data cu argint."
Paul, care are 10 ani, i-a scris mosului ce vrea sa primeasca, iar ghetutele sunt deja pregatite langa usa.
Paul Abrudan: Seara imi pun papucii langa usa si primesc cadouri.
Reporter: Anul acesta ce crezi ca vei primi ?
si bota si cadoul masinuta cu telecomanda si tableta.
Reporter: Si la bota de ce ?
Baiat: Am fost rau
Legenda lui Mos Nicolae spune ca sfantul a ajutat trei surori fara zestre sa se marite. Fetelor mai mari le-a lasat in timpul noptii cate o punga de galbeni la poarta, iar celei mici - care a stat treaza toata noaptea - i-a aruncat punga de galbeni pe horn. Din horn aurul a ajuns intr-o soseta care era pusa la uscat.
De aici a plecat obiceiul ca de Mos Nicolae, copiii sa-si curete ghetutele pentru ca urmeaza sa primeasca daruri.