Tot porc, dar mai sanatos. Rasa de Mangalita, uleiul de masline cu 4 picioare, din nou in ferme
Are nasul carn, parul cret, blond sau roscat, iar pe vremuri era crescut in toate gospodariile din Romania pentru carnea sa gustoasa si saraca in grasimi.
Este porcul din rasa "Mangalita", pe care agricultura socialista l-a alungat din cotet, pentru ca nu crestea intr-un an cat altii in sapte. Taranii vor sa-l aduca, insa, din nou in ferme, deoarece vorbim despre o rasa suta la suta romaneasca.
Acest porc este usor de crescut pentru ca mananca orice fel de furaje, poate fi tinut in libertate, este rezistent la boli, iar slanina lui este foarte gustoasa. Iata motivele pentru care domnul Marcel din judetul Sibiu s-a gandit sa se intoarca la patrimoniul genetic national si sa creasca porci din rasa Mangalita.
''Porcului Mangalita i se mai spune si uleiul de masline cu 4 picioare. Reteta originala a salamului de Sibiu se facea cu carne din scroafe Mangalita'', a povestit antreprenorul.
Si domnul Lazar are in gospodaria sa din judetul Timis o scroafa cu 7 purcelusi din aceeasi rasa. Culmea e ca la noi acest animal nu se mai crestea din anii '60.
Si totusi, rasa a fost in declin aproape 50 de ani. Autoritatile comuniste considerau ca da prea putina carne comparativ cu alte rase importate. De pilda, un porc din rasa York, Landrace ori Marele Alb ajunge la 100 de kilograme in doar o jumatate de an in timp ce al nostru in 15 luni. Si totusi, noile tendinte in agricultura i-au facut pe multi fermieri sa se intoarca la aceasta delicatesa. Are o carne gustoasa, care se gateste cel mai bine cu ierburi armoate, la cuptor.
In schimb, vecinii unguri n-au stat prea mult pe ganduri. N-au renuntat niciodata la porcii din rasa Mangalita, pe care ii trimit cu succes la export.