Germania cauta muncitori la noi in tara, pentru a le construi case refugiatilor. Ce conditie au pus insa romanii
Criza refugiatilor ii obliga pe nemti sa caute mana de lucru in Romania. Firmele de constructii trebuie sa ridice locuinte pentru noul val de migranti, asa ca autoritatile din mai multe landuri au cerut ajutor peste granite.
La noi, multe societati de constructii s-au aratat dispuse sa inceapa lucrarile chiar peste o luna, cu conditia ca muncitorii sa fie platiti la fel ca nemtii.
Oficialii din Kassel, oras infratit cu Bistrita, cauta firme care sa repare fabrici si locuinte parasite in care sa stea miile de refugiati veniti din Orientul Mijlociu.
Saptamanal, in Kassel ajung 100 de straini, iar problema este una cat se poate de grava. Din cauza conditiilor grele de trai, au aparut tensiuni si nu de putine ori migrantii s-au batut intre ei sau chiar cu localnicii si au provocat haos in micul orasel german.
Situat in centrul Germaniei, Kassel numara peste 200.000 de locuitori.
Eugenia Pop, sef departament Camera de Comert Bistrita-Nasaud: "Din partea dansilor a aparut acesta solicitare, pentru ca la ce flux de migranti au, deja capacitatea de a executa astfel de lucrari din partea firmelor locale ajunge setul de sus. Firmele romanesti vor trebui sa tina seama de pretul minim al fortei de munca pe piata germana pentru a fi competitivi pe piata."
Mai multe firme romanesti de constructii s-au aratat interesate sa inceapa lucrarile.
Niculae Gavan, administrator firma de constructii: "Daca pe plan financiar s-ar negocia bine, am merge. Noi am fost in Spania si erau platiti, un angajat, salarul minim era de 1200 de euro si putea sa ajunga pana la 3-4000 de euro pe luna. Daca s-ar oferi conditii bune de munca, sa ne convina sa ne acoperim o chirie la angajati, sa fie si ei motivati sa lucreze, am putea sa mergem."
Muncitor: "M-as duce, la preturile care sunt aici fata de acolo, m-as duce. Aici pui metru de gresie la 20 de lei si acolo e 15-20 de euro la tencuit, la tras glet, intre 16-20 de lei aici, acolo tot asa, 15-20 de euro."
Stern Tino, administrator firma de constructii: "Da, sigur, sunt proiecte destul de tentante, firmele romanesti ar avea o sansa destul de echitabila cu cele din Germania."
Pe lista alcatuita de cei de la Camera de Comert din Bistrita se afla deja 6 firme, insa oricine se poate inscrie. In curand, nemtii vor trimite si oferta care va contine caietul de sarcini pentru ca fiecare constructor roman sa poata propune un pret, dupa care va urma o licitatie.
In momentul de fata, in Kassel sunt aproape 1.600 de refugiati, iar statul cheltuieste lunar 870 de euro pentru fiecare dintre ei.
Sursa: Pro TV
Etichete: refugiati, germania, muncitori, constructii,
Dată publicare:
22-10-2015 18:49