Tot mai mulți credincioși cer deschiderea bisericilor: „N-am avut așa ceva. Ca și când biserica este pricina bolii”

Ultima actualizare: 06-05-2020 20:11

Tot mai mulți credincioși, dar și reprezentanții Patriarhiei, le cer guvernanților să deschidă bisericile.

S-au alăturat demersului și colegi din partidul premierului, însă ministrul Sănătății ii îndeamnă pe toți la prudență. Oficialul spune că pericolul nu a trecut și cel mai devreme, lăcășurile vor fi deschise după 1 iunie.

Sunt două luni de când ușile bisericilor au fost zăvorâte pentru credincioși. Reprezentanții Patriarhiei Române sunt în discuții cu autoritățile pentru ca, odată cu relaxarea măsurilor pentru combaterea Covid-19, să se deschidă și bisericile.

Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal: „Cel puțin, în primă instanță, accesul individual în clădirea bisericii cu respectarea tuturor normelor pentru rugăciune individuală ar fi un pas foarte important, poate participarea cu respectarea distanțelor în număr limitat la slujbe, în afara bisericilor sau în interior, unde spațiul permite.”

Marți seară, în biroul permanent al PNL, mai mulți lideri liberali au cerut deschiderea bisericilor sau măcar accesul credincioșilor în curțile lăcășurilor de cult, la slujbe.

Florin Roman, liderul deputaților PNL: „Au fost două discuții. Pe 50 și o sută de oameni.”

Reporter: „Și așteptăm un răspuns când?”

Florin Roman: „Zilele astea. Nouă ni s-a spus că următoarea ordonanță ar trebui să fie în data de 12, dar până atunci ei ar trebui să discute în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, să ia o decizie.”

Ministrul Sănătății spune însă, că deocamdată bisericile rămân închise și după 15 mai.

Nelu Tătaru, minsitrul Sănătății: „Din prima parte de relaxare nu va merge cu bisericile, cum nu merge nici cu restaurantele. În funcție de cum e evoluția primelor două săptămâni sau a primelor relaxări, putem să ne așteptăm la un 1 iunie sau 15 iunie, în funcție de cum evoluează. Ne gândim. Poți limita? Sau se poate duce cineva în biserică să îți spună: „Nu poți să stai decât la doi metri, nu te atingi de icoană” sau „Nu pupați aceeași icoană”? Sau ceva în genul ăsta. Sunt multe lucruri pe care lumea mă întreabă din punct de vedere medical: „Cum o vedeți?” N-o văd, distanțarea nu o putem lua așa.”

Arhiepiscopia Tomisului îndeamnă de câteva zile credincioșii să trimită petiții prefecturilor din toată țara pentru deschiderea lăcașurilor de cult. La Prefectura Constanța sunt peste 600 de solicitări.

IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului: „N-am avut niciodată așa ceva, să se închidă biserica într-un mod atât de nejustificat, ca și când biserica este pricina bolii, să o ținem închisă.”

Prefectul Constanței le-a răspuns petiționarilor printr-un comunicat și le-a cerut, cu argumente medicale și biblice, să dea dovadă de răbdare.

„Dați cezarului ce e al cezarului și lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu.” Este îndemnul Mântuitorului. Prin urmare, respectați regulile impuse de autorități și păstrați-vă credința și speranța. Responsabilitatea este o dovadă de credință. Așa ne protejăm pe noi și pe cei de lângă noi. În tot acest timp suntem liberi să credem și să ne rugăm, în privat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO