Cum puteam lua Lumina Sfântă în timpul stării de urgență. Răspunsul lui Vela la criticile apărute

×
Codul embed a fost copiat

Paște 2020. Se apropie Paștele Ortodox, iar ministrul de interne Marcel Vela a anunțat, marți seară, reguli speciale pentru cea mai importantă sărbătoare a creștinilor.

Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord cu Patriarhia Română privind modul în care credincioșii români vor putea primi sfintele Paști și Lumina Sfântă în noapte Învierii.

UPDATE 11:30 Răspunsul lui Vela la criticile privind decizia de a se distribui Lumina Sfântă

 

Marcel Vela a afirmat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au fost informaţi şi au fost de acord cu înţelegerea dintre Poliţia Română şi Biserica Ortodoxă Română privind distribuirea Luminii de Paşte.

"Eu înainte de a face un lucru, ca ministru, este normal că îmi anunţ prim-ministrul şi informez şi preşedintele. Şi domnul preşedinte şi domnul prim-ministru erau la curent cu ce am anunţat aseară. Această înţelegere a fost de comun acceptată, a fost adusă la cunoştinţa domnului prim-ministru şi a domnului preşedinte, care au fost de acord că măsura este benefică şi pentru cetăţeni şi pentru activitatea de oprire a răspândirii virusului", a declarat Vela, la un post de televiziune, potrivit Agerpres.

Citește și
biserica ortodoxa
USR: Semnalul transmis de ministrul Vela, generator de confuzie în rândul populaţiei
Decizia instanței în cazul șefului mafiei românești. „Rechinul” e în închisoarea de maximă siguranță Altiplano

El a reafirmat că oamenii nu vor merge la biserică pentru a lua Lumina Sfântă, ci aceasta va fi adusă în faţa curţii sau la scara blocurilor de către voluntari sau preoţi.

"Nu se încalcă nicio regulă, ca să fie cumva deranjat un coleg de-ai mei. În seara de Înviere, oamenii nu merg la biserică după Lumină. Sfânta slujbă şi tot ceea ce ţine de ceremonialul creştin de Înviere se face doar de către preoţi, în biserică, în conformitate cu conceptele şi cu principiile biblice. Nu se duce nimeni după Lumină la biserică. Să ajungă totuşi Lumina la cetăţean, voluntari sau preoţi se duc la ţară pe stradă şi o dau în faţa casei cetăţenilor, fie voluntarii, fie membrii Consiliului parohial, la oraşe se duc până în faţa blocului, unde o distribuie către locatarii care doresc să preia Lumina, aşadar nu se încalcă nicio ordonanţă, oamenii nu stau grupuri pe stradă mai mult de trei şi lumina se dă de voluntari", a explicat ministrul Afacerilor Interne.

Potrivit lui Vela, MAI s-a oferit să distribuie Lumina Sfântă în zonele carantinate pentru a nu se încălca ordonanţa militară.

"Mai mult, având şi zone carantinate, ne-am oferit să ducem noi Lumina Sfântă acolo, pentru a nu încălca ordonanţa militară, ca să circule preoţii înăuntru sau din afara zonei carantinate. Eu zic că nu am încălcat nicio prevedere a ordonanţelor anterioare, dimpotrivă, am venit în susţinerea şi în ajutorul Bisericii", a menţionat ministrul.

El a adăugat că, la distribuirea prescurii, vor avea voie în faţa bisericilor doar persoanele sub 65 de ani, care vor sta "exact ca la magazin", sub supravegherea oamenilor de ordine ai lăcaşului de cult, care vor avea o banderolă albă pe mână.

"Ce am stabilit (...) tocmai că respectă aceste restricţii. Se duc în faţa bisericii doar cei sub 65 de ani. În faţa bisericii de unde iau Sfintele Paşti stau exact ca la magazin. (...) Este postat şi pe site-ul Patriarhiei şi pe site-ul ministerului, este foarte clar precizat, există oameni de ordine ai bisericii cu banderole pe mână, exact ca la un miting sau la un eveniment public în care organizatorul este obligat să aibă oameni de ordine. (...) Am stabilit cu conducerea Bisericii că vor avea banderole albe pe mâini cei care se ocupă de organizare, pentru că nu era corect să îi organizeze Jandarmeria sau Poliţia. Noi, ca instituţie, (...) vom veghea ca ordinea publică şi protecţia cetăţenilor să nu fie afectată de teribilişti, de provocatori, dar nu organizăm noi nici coada şi nici distribuirea de Sfintele Paşti", a susţinut Marcel Vela.

Românii vor putea lua sfintele Paști de la biserică

 

Pâinea sfințită poate fi luată de la biserică vineri și sâmbătă de cei care au până în 65 de ani, dar trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere.

Pentru credincioşii bolnavi şi cei peste 65 de ani, Paştele vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri, sâmbătă sau duminică, sau în prima zi de Paşte începând cu ora 6 cu respectarea măsurilor de protecţie.

Marcel Vela, Ministrul afacerilor Interne: "Având în vedere dorinţa de a se oferi Sfinte Paşti şi Lumina Sfântă s-a stabilit: pâinea binecuvântată în formă de mici prescuri, sfinţită în Joia Mare, va fi distribuită credincioşilor vineri şi sâmbătă, în intervalul 7- 17, în toare parohiile, în locuri special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult, de către personalul bisericii şi voluntari, cu măsuri de protecţie, distanta fiind marcată în faţa locului amenajat cu distanţa specficată ca la magazinele alimentare. În declaraţia pe propria răspundere, credincioşii vor trece "ridicarea Sfintelor Paşti" şi va trece numele din zona de rezidenţa a lăcaşului de cult. 

Cum vom primi Lumina Sfântă în noaptea Învierii

 

Distribuirea sfintei lumini aduse de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publica şi patrulele.

Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanţare socială, asfel încât să fie evitată aglomeraţia şi formarea grupurilor mai mari de 3 perosoane. În acest sens 2 sau 3 locatari dintr-o scară de bloc pot oferi sfânta lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor.

În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă cu ajutorul personalului ministerului de interne de la centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate.

În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoţilor care distribuie sfânta lumină în casele credincioşilor cât şi a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, masca şi mănuşi de protecţie."

USR nu este de acord cu angrenarea angajaților MAI în distribuirea Luminii Sfinte

Uniunea Salvaţi România apreciază că semnalul transmis de către ministrul de Interne, Marcel Vela, care a anunţat că distribuirea Sfintei Lumini se va face de către voluntarii parohiilor şi echipajele de ordine publică, este unul "generator de confuzie".

"Tradiţiile sunt importante pentru fiecare popor. Din acest punct de vedere, preocuparea pentru respectarea lor este legitimă. Paştele a fost şi va fi întotdeauna o sărbătoare esenţială pentru un popor majoritar creştin. Însă implicarea cadrelor Ministerului de Interne într-un efort naţional care contravine tuturor recomandărilor oficiale privind distanţarea socială, tuturor prevederilor, teoretic obligatorii, din ordonanţele militare emise până acum o considerăm inoportună şi imprudentă. Semnalul pe care ministrul de interne Marcel Vela l-a transmis în această seară este unul generator de confuzie în rândul populaţiei, care, pe bună dreptate, se va întreba când vorbesc autorităţile serios. Atunci când insistă pentru distanţare socială sau atunci când creează excepţii", arată USR într-o postare pe Facebook.

Uniunea menţionează că mai ales în localităţile cu o densitate mare a populaţiei, riscurile "sunt importante" şi că ministrul Vela "ar fi trebuit să le ia în serios", pentru binele tuturor.

"Spunem aceste lucruri ştiind că speranţa e de fapt sădită în fiecare dintre noi şi conştienţi fiind că doar împreună, responsabili, putem să depăşim această criză", a menţionat aceeaşi sursă.

Starea de urgență, prelungită pentru 30 de zile

 

Președintele României a prelungit starea de urgență cu încă 30 de zile, iar regulile stricte de până acum se mențin până pe 15 mai.

Școlile rămân închise și în continuare trebuie să păstrăm distanța unii față de ceilalți. ''Pericolul nu a trecut. Stați în case ca să nu ajungeți pe un pat de spital." - a cerut pe un ton apăsat șeful statului.

Există totuși unele modificări excepționale pentru cei trecuți de 65 de ani. Printr-o nouă Ordonanță Militară, li se pregătesc intervale mai mari pentru cumpărăturile de Paște.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO "Nu găsesc bikini potriviți". Cum arată sportiva care a fost desemnată "cea mai atrăgătoare voleibalistă"
FOTO "Nu găsesc bikini potriviți". Cum arată sportiva care a fost desemnată "cea mai atrăgătoare voleibalistă"
Citește și...
Coronavirus România, LIVE UPDATE 15 aprilie. 7.216 cazuri confirmate, 372 de decese
Coronavirus România, LIVE UPDATE 15 aprilie. 7.216 cazuri confirmate, 372 de decese

Coronavirus România, LIVE UPDATE 15 aprilie. Sunt 372 de decese şi 7.216 oameni sunt infectaţi cu noul virus, conform celor mai recente informaţii oficiale venite de la autorităţi. 

USR: Semnalul transmis de ministrul Vela, generator de confuzie în rândul populaţiei
USR: Semnalul transmis de ministrul Vela, generator de confuzie în rândul populaţiei

Uniunea Salvaţi România apreciază că semnalul transmis de către ministrul de Interne, Marcel Vela, care a anunţat că distribuirea Sfintei Lumini se va face de către voluntarii parohiilor şi echipajele de ordine publică, este unul "generator de confuzie".

Școlile s-ar putea redeschide din 15 mai. Orban:
Școlile s-ar putea redeschide din 15 mai. Orban: "Anul școlar va fi încheiat"

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi seară, că anul şcolar va fi încheiat, iar elevii şi studenţii vor susţine examenele. Premierul afirmă că activitatea ar putea fi reluată după 15 mai.

Recomandări
Căldura intensă afectează grav agricultura României. Două milioane de hectare de culturi sunt distruse de secetă
Căldura intensă afectează grav agricultura României. Două milioane de hectare de culturi sunt distruse de secetă

Căldura intensă usucă pământul. În jumătate de țară, rezerva de apă din sol este la nivel critic. Cele mai afectate culturi sunt porumbul și floarea soarelui.

Oamenii de afaceri se tem de creșteri de taxe în 2025. Marcel Ciolacu promite că nu se va întâmpla asta
Oamenii de afaceri se tem de creșteri de taxe în 2025. Marcel Ciolacu promite că nu se va întâmpla asta

În vreme ce oficialii de la Bruxelles atrag atenția că statul trebuie să reducă urgent deficitul bugetar, șeful Guvernului exclude măriri de taxe și impozite pe anul viitor.

S-au înmulţit problemele din aeroporturi. Peste 120 de români așteaptă de trei zile să se întoarcă din Rodos. Ce spun oamenii
S-au înmulţit problemele din aeroporturi. Peste 120 de români așteaptă de trei zile să se întoarcă din Rodos. Ce spun oamenii

S-au înmulţit problemele din aeroporturi când toată lumea vrea să plece în vacanță. Din lipsă de personal și cu puține aeronave la dispoziție unele companii aeriene, amână, sau chiar anulează cursele programate.