Cereri record pentru locuri de muncă. Categoria surpriză care caută joburi

Dată publicare: 09-07-2020 18:43
Dată actualizare: 09-07-2020 20:28


Se duce o adevărată bătălie pentru un loc de muncă stabil. Firmele de recrutări înregistrează cereri record din rândul celor care fie au rămas fără serviciu în ultimele 4 luni, fie sunt obligați de situația financiară proastă de acasă să se angajeze.

Printre ei sunt și foarte mulți tineri care până de curând așteptau postul ideal, bine plătit și cu ore puține de lucru.

Unii încep să renunțe la pretenții pentru a avea un venit lunar sigur.

Mii de persoane din toată țara, în special tineri, le cer consultanților de la firmele de recrutare sfaturi pentru a-și găsi un loc de muncă.

Dacă până acum la acest telefon sunau adulți cu experiență care aveau peste 45 de ani, acum cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 își caută nerăbdători un serviciu.

Bogdan Badea, CEO eJobs: ”Întrebarea de aur e: acceptă angajatorii oameni fără experiență acum? Majoritatea nu munciseră până acum, mai ales categoria 18- 21 de ani și imboldurile sau forțați fiind de ce e acasă ... se împing să își caute un job”.

Oana are 22 de ani și are studii de inginerie medicală. A încercat să se angajeze în domeniu, dar fără succes. Așa că pentru o perioadă este ospătar la o terasă din centrul orașului, pentru că nu a vrut să stea pe banii părinților.

Oana Ghiță: ”Am nevoie de bani pe timpul verii, ca să nu stau toată ziua în casă să mă uit la pereți. Te simți puțin demoralizat, deoarece vrei să îți găsești în domeniu”.

Sunt însă și tineri care încă mai așteaptă locul de muncă perfect, cum e Luiza. A obținut diploma de specialist în Resurse Umane și spune că acum nu mai este dispusă să facă niciun compromis.

Luiza: ”Să mai aștept puțin, până să se mai diversifice piața locurilor de muncă, până când voi găsi ceva care să se potrivească cât de cât cu ceea ce caut eu”.

Gheorghe Bechea: ”Perioada asta ne-a afectat foarte tare, mai ales pe noi, care suntem fără experiență în domeniu, nu avem nicio șansă să ne angajăm acum”.

Bogdan Badea: ”Tinerii nu se înghesuiau să își caute un loc de muncă, ei așteptau momentul potrivit, erau voci în piață, reale, că există o cerere mare pentru oameni și ei considerau că oricând își găsesc, acum văd și ei că și cei cu experiență rămân fără loc de muncă. E posibil în multe cazuri ca părinții lor să fi rămas fără loc de muncă și atunci imboldul de a rămâne fără un venit i-a împins de la spate”.

Această perioadă a dat total peste cap și topul categoriilor de vârste în căutare de locuri de muncă.

Categoria surpriză, a celor cu vârste de 18-24 ani

 

De pildă, în luna iunie, cei mai mulți dintre cei care voiau să se angajeze au avut între 25 și 35 de ani, cu peste 500.000 de aplicări.

Urmează o categorie surpriză, o categorie care până acum nu era dornică de angajare, vorbim despre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

Luna trecută, peste 50.000 de tineri voiau să se angajeze, fiecare dintre aceștia a aplicat la cel puțin 6 locuri de muncă diferite, asta la un simplu calcul, fiind peste 300.000 de aplicări.

Iar pretențiile lor au scăzut. Programul lejer ori beneficii ca abonamentele la sala de fitness sunt pe plan secund.

Specialist: ”A scăzut salariul de încadrare pentru noi veniți în companie, a scăzut cu 10-15 % comparativ cu pre- pandemie”.

Specialiștii spun că deși salariul brut nu a scăzut pentru cei cu experiență, s-au tăiat în multe domenii tichetele de masă și bonusurile de performanță. În multe firme se lucrează de acasă.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO