Toamna profitabila pentru proprietarii de livezi de pruni. "Sunt multe de tot. Avem si pentru magiun, si pentru tuica"
Grase, zemoase si foarte dulci sunt prunele coapte in aceasta toamna. A fost un an bun spun gospodarii care acum culeg roadele.
Asa ca va fi tuica din belsug, iar gospodinele sunt multumite ca au din ce sa faca si compot, si magiun.
L-am gasit pe Nea Stelica, caci asa ii spun apropiatii, pe marginea unui sant din Valenii de Munte. Are 88 de ani si aduna prune. Nu e o operatiune usoara, spune el, mai ales ca la varsta lui e greu sa se mai aplece.
Stelica Oprea: "Zic sa le adun... Eu le transform in tuica, in magiun, niciodata."
Nicolae Albu: "Multe de tot, cele mai bune anul asta, an bogat... Ia uitati cat e de mare, cele mai gustoase prune..."
Galetile cu prune ajung in saci, iar mai apoi sacii sunt rasturnati in tocitoare. Aici, prunele vor sta sa fermenteze cateva luni. La iarna se aprind cazanele si borhotul devine tuica.
Dupa ce isi opresc prune pentru tuica si magiun, gospodarii mai scot si bani din vanzarea fructelor. Un kilogram de prune se vinde la marginea drumului cu 1 leu.