Mai mult suc de mere decat fructe pe tarabe, din cauza secetei. Solutia salvatoare la care au apelat proprietarii de livezi
Paradox tipic romanesc: in aceasta toamna, vom avea mai mult suc de mere, decat fructe pe tarabe. Din cauza secetei, roadele au viermi, au cazut din pomi si nu vor rezista peste iarna.
Ca sa nu le arunce la gunoi, producatorii le transforma, pentru ca munca lor sa nu fi fost in van.
Intr-o gospodarie din Sebes, proprietarii au cules 90 de kilograme de mere din cei cativa pomi pe care ii au in livada. Productia este extrem de proasta anul acesta, spun oamenii.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In disperare de cauza, gospodarii duc fructele la o fabricuta din apropiere, ca sa le transforme in suc natural. Au obtinut 65 de litri de nectar care se poate pastra un an. La fel procedeza si altii.
"Daca nu le-am transforma in suc, e pierdere curata, asta e... Am cules cateva in ladite, au stat cam o saptamana si au inceput sa se strice", spune proprietara unei livezi.
"Doamna Radu, aveti 200 de kilograme de mere, randamentul va fi undeva 65-68%. Asta inseamna undeva la 140 de litri", ii explica proprietarul fabricii de procesare.
Doi prieteni au investit peste 150.000 de euro in echipament modern de prelucrare si fac tot posibilul sa reziste in domeniu.
"Inainte de imbuteliere, sucul se pasteurizeaza la 78 de grade, apoi se pune in pungi, unde se pastreaza un an de zile", exploca o angajata.
Alexandru Mihaiu, director de productie: "Merele cad pe jos inainte sa fie coapte 100% si toata lumea incearca sa le transforme in suc, pentru a le valorifica cat se poate mai bine."
Clientii care aduc merele aici platesc pentru procesul tehnologic si ambalaj intre 3,5 si 4,5 la fiecare litru.
Este, asadar, un an bun pentru sucul de mere. Fabrica din Viisoara, judetul Bistrita-Nasaud, livreaza nectar catre hipermarketuri din toata tara.
Aurel Ungas, proprietarul fabricii: "Cel mai bun dupa vanzari e sucul pe care il obtinem din soiul ionatan si golden. O combinatie reusita zic eu. Cam 80% procesam din ionatan si 20% golden. Fiecare vine cu aportul lui. Ionatan cu aciditate, aroma si savoare, iar golden, cu dulceata si zahar mai mult."
Din 260 de hectare, proprietarii scot 5.000 de tone de fructe, iar 40% ajung suc. In fabrica, din 1500 de kilograme de mere, se produc 900 de litri de suc pe ora.