Terina de caprior si foie gras - delicatese pe masa de Paste
In loc de mielut rumenit si pasca frumoasa ca o luna plina, unii vor pune maine pe masa de sarbatoare cotlet de mangalita, terina de caprior sau porc mistret, pateuri de rata si gasca maturate in vin si praline stropite cu coniac frantuzesc.
Adeptii teoriei "putin, bun si diferit" au doua variante: gasesc delicatese autentice, dar scumpe, in magazinele de profil, sau unele facute dupa chipul si gustul originalului in raioanele de specialitati ale marilor magazine.
Mai ca incep sa-ti sune in urechi sansonete daca adulmeci pateul de rata, muschiul de cerb, drobul de caprior, branza maturata in agrise sau ficatul de gasca.
Cat dai pe un miel zdravan, platesti aici la aceste magazine pe miniaturi. Branzeturi presarate cu praf de migdale sau coaja de portocale: 100 de lei suta de grame. 3 trufe cat unghia mare, tot 100 de lei.
Cine crede ca savorile cele mai fine trebuie cautate in recipiente minuscule nu s-a luptat, probabil, niciodata cu un ou de 5 kg, din cea mai pura ciocolata belgiana. Daca nu vreti sa platiti aceasta placere cu multe ore de sport si 750 de lei, ganditi-va la varianta light: praline fara zahar si, pentru ca e sarbatoare, cu un strop de alcool.
Bomboneria cu pretentii boteaza produsele de lux cu whiskey, cognac si vin rosu, dar pretul porneste de la 190 de lei kilogramul.
Deja delicatesele au incetat sa fie apanajul strict al magazinelor specializate. Sunt in concurenta acerba cu hipermarketurile. Acestea au adus in vizita de lucru bucatari din Franta, Italia, Germania, Belgia care au venit nu doar cu retetele traditionale pascale, ci si cu o parte din ingrediente.
Si uite-asa placinta noastra cu branza s-a transformat in cheese cake. Alaturi, stau torturi Saint Honore, Paris Brest sau Normandie.
Se vand, la 30-50 de lei kilogramul, terine de somon si de vita, aspicuri de curcan si de miel, quiche- adica un fel de placinta sarata- cu jambon sau praz.