Terapiile gratuite pentru copiii cu sindrom Down ar putea fi sistate
Situaţia copiilor cu autism şi sindrom Down este dramatică şi fără perspectivă.
În zona Bârladului, de exemplu, doar o singură persoană face zilnic cursuri gratuite de recuperare pentru aceşti copii care au nevoie de socializare ca de aer. Fără această terapie specială, nici un părinte nu poate spera la o adaptare, cât de firavă, în viitor. Potrivit unor statistici, în România există 30.000 de copii cu sindrom Down.
O doamnă face zilnic terapie cu mai bine de 10 copii cu Down şi autism şi are liste de aşteptare de alţi câteva zeci.
Unul dintre copiii care este ajutat de ea zi de zi este şi acest băiat de 10 ani, lăsat de părinţi în grijă bunicii. Are sindrom Down şi deficit de atenţie. Bunica visează pentru nepoţel o viaţă cât de cât normală.
Mariana Ferariu, bunica unui copil cu sindrom Down: "Problema este că nu este acceptat. Când merg afară nu se joacă cu copiii. Asta mă doare cel mai tare.
Reporter: „Vă ajută cursurile acestea gratuite?
Mariana Ferariu, bunica unui copil cu sindrom Down: „Da, mă ajută foarte mult. Până să-l duc, când era mic se lovea, ţipa, nu înţelegea nimic, acum vorbeşte, scrie, citeşte."
Într-o comunitate atât de sărmană din zona Bârladului, orice ban contează, iar terapia la un specialist privat ajunge la peste 500 de lei lunar.
Aşa că faptul că aici se pot face cursuri gratuite înseamnă totul pentru părinţii copiilor cu aceste afecţiuni.
Terapeutul angajat de Fundaţia Star of Hope din Bârlad are pacienţi înscrişi de multă vreme şi din comunele din judeţ.
Loredana Desagă, mama unei fetiţe bolnave: "Nu putem să-i recuperăm acasă, nu putem să facem oameni din ei decât dacă apelăm la specialist"
Psihologul suprasolicitat, spune că a găsit în Bârlad o comunitate de părinţi foarte sufletistă, însă cu mari probleme financiare.
Petronela Pintilie, psiholog Fundaţia Star of Hope: "Pentru solicitările care sunt eu cred că ar mai fi nevoie de o persoană care să lucreze împreună cu mine aici. Astfel am putea să ajutăm mai multe familii, mai mulţi copii"
În cazul acestor afecţiuni, terapia nu trebuie să înceteze, căci paşii parcurşi se pot anula rapid.
Cursurile psihologice nu sunt subvenţionate de stat.
Sursa: Pro TV
Etichete: boala, cursuri, Psihologie, barlad, terapeut,
Dată publicare:
09-10-2017 12:27