Teatrul de Operă şi Balet din Constanța, fără balerini. Cum fac față artiștii spectacolelor
Situaţie dramatică la Teatrul de Operă şi Balet "Oleg Danovsky" din Constanța. Treburile "șchioapătă" de mai mulţi ani, în urma unor restructurări care au lăsat teatrul fără balerini.
Pentru a duce la bun sfârşit o reprezentaţie, artiştii rămaşi sunt nevoiţi să improvizeze şi să schimbe mai multe roluri în timpul spectacolului.
Şefii instituţiei se plâng ca trebuie să facă un adevărat balet cu banii de la Ministerul Culturii, ca să poată ţină teatrul deschis.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru a face față lipsei de personal, conducerea apelează la tineri balerini din străinătate, care câştigă astfel experienţă şi cam atât.
La Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" reprezentaţiile se susţin cu eforturi mari. Un spectacol care necesită cel puţin 45 de dansatori este pus în scena cu zece balerini mai puţin. Dacă vreunul dintre ei se accidentează sau se îmbolnăveşte, teatrul nu are înlocuitor.
"Dansatorii noştri pe care îi avem sunt străini. Vă daţi seama că ei nici nu înţeleg legile noastre. În timpul spectacolului schimbă 2-3 roluri în timp record în culise. Bugetul fiind mic, trebuie să ştii să-l împarţi şi să faci nişte eforturi fantastice", spune Monica Cherecheș, directorul direcției de balet ”Oleg Danovski”.
Douglas a plecat din Australia pentru a face balet clasic. Deşi căldura publicului din Constanța îl motivează, programul lung şi banii puţini nu îi oferă un stil de viaţă confortabil.
"Este foarte greu să te focusezi pe un anumit rol atunci când ştii că trebuie să acoperi şi rolurile altor oameni. Este o provocare, dar fiecare rol care îţi este oferit îţi oferă o pasiune aparte şi motivaţie pe mai departe", spune Douglas.
"Noi lucrăm la foc continuu. Aceşti oameni care fac artă până la urmă pentru noi, la noi acasă, să le spunem că nu sunt bani. Nu este corect", susține Horațiu Cherecheș, prim-balerin.
Din 2010 până azi, Minsterul Culturii a făcut două restructurări majore, iar astăzi teatrul numără doar 137 de artişti, din cei 370, câţi erau odată.
"Ne trebuie măcar 80 de colaboratori permanenţi în toate compartimentele. La balet 12 persoane angajate. Nu sunt de ajuns nici măcar pentru o ilustraţie la operă. Colaboratorii permanenţi nu au fost plătiţi din luna septembrie", susține Daniela Vlădescu, manager Teatrul de Operă şi Balet "Oleg Danovsky" din Constanța.
Contactaţi de echipa Ştirilor Pro TV, reprezentanţii Ministerului Culturii nu oferit până acum un răspuns legat de situaţia Teatrului "Oleg Danovski".
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!