Teatrul de Operă şi Balet din Constanța, fără balerini. Cum fac față artiștii spectacolelor

Ultimul update: Marti 16 Octombrie 2018 15:47
Data publicarii: Marti 16 Octombrie 2018 08:31
Categorie: Social

Situaţie dramatică la Teatrul de Operă şi Balet "Oleg Danovsky" din Constanța. Treburile "șchioapătă" de mai mulţi ani, în urma unor restructurări care au lăsat teatrul fără balerini.

Pentru a duce la bun sfârşit o reprezentaţie, artiştii rămaşi sunt nevoiţi să improvizeze şi să schimbe mai multe roluri în timpul spectacolului.

Şefii instituţiei se plâng ca trebuie să facă un adevărat balet cu banii de la Ministerul Culturii, ca să poată ţină teatrul deschis.

Pentru a face față lipsei de personal, conducerea apelează la tineri balerini din străinătate, care câştigă astfel experienţă şi cam atât.

La Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" reprezentaţiile se susţin cu eforturi mari. Un spectacol care necesită cel puţin 45 de dansatori este pus în scena cu zece balerini mai puţin. Dacă vreunul dintre ei se accidentează sau se îmbolnăveşte, teatrul nu are înlocuitor.

"Dansatorii noştri pe care îi avem sunt străini. Vă daţi seama că ei nici nu înţeleg legile noastre. În timpul spectacolului schimbă 2-3 roluri în timp record în culise. Bugetul fiind mic, trebuie să ştii să-l împarţi şi să faci nişte eforturi fantastice", spune Monica Cherecheș, directorul direcției de balet ”Oleg Danovski”.

Douglas a plecat din Australia pentru a face balet clasic. Deşi căldura publicului din Constanța îl motivează, programul lung şi banii puţini nu îi oferă un stil de viaţă confortabil.

"Este foarte greu să te focusezi pe un anumit rol atunci când ştii că trebuie să acoperi şi rolurile altor oameni. Este o provocare, dar fiecare rol care îţi este oferit îţi oferă o pasiune aparte şi motivaţie pe mai departe", spune Douglas.

"Noi lucrăm la foc continuu. Aceşti oameni care fac artă până la urmă pentru noi, la noi acasă, să le spunem că nu sunt bani. Nu este corect", susține Horațiu Cherecheș, prim-balerin.

Din 2010 până azi, Minsterul Culturii a făcut două restructurări majore, iar astăzi teatrul numără doar 137 de artişti, din cei 370, câţi erau odată.

"Ne trebuie măcar 80 de colaboratori permanenţi în toate compartimentele. La balet 12 persoane angajate. Nu sunt de ajuns nici măcar pentru o ilustraţie la operă. Colaboratorii permanenţi nu au fost plătiţi din luna septembrie", susține Daniela Vlădescu, manager Teatrul de Operă şi Balet "Oleg Danovsky" din Constanța.

Contactaţi de echipa Ştirilor Pro TV, reprezentanţii Ministerului Culturii nu oferit până acum un răspuns legat de situaţia Teatrului "Oleg Danovski".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Reacții după discuțiile la Parlament în privinţa Legii offshore:
Reacții după discuțiile la Parlament în privinţa Legii offshore: "Un fel de teatru al absurdului"
VIDEO PROTVPLUS.RO
batran
Edilii, dezinteresați de programul de ajutorare pentru vârstnici: "Mai bine mor"
Pericolele la care sunt supuşi în mediul online adolescenţii români. Până unde merge încrederea în influenceri
"Tatăl meu mă umileşte". Cum sacrifică România actuala generaţie de copii
Riscurile la care ne expunem dacă prăjim cartofii la peste 175 de grade. Ce este acrilamida
Luna decembrie, o perioadă de patimi financiare pentru părinţi. Cât scot din buzunar pentru serbări şi cadouri
După ce au construit căminul, și-au dat seama că niciun bătrân nu vrea să stea aici
manualul unic
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată