Reacții după discuțiile la Parlament în privinţa Legii offshore: "Un fel de teatru al absurdului"

camera deputatilor
Pro TV

La Palatul Parlamentului a avut loc miercuri o întâlnire între liderii grupurilor parlamentare şi reprezentanţii concesionarilor din zona offshore a zăcămintelor de petrol şi gaze.

Liderul grupul parlamentar al ALDE de la Camera Deputaţilor, Varujan Vosganian, a declarat la final că, în privinţa Legii offshore, statul român trebuie să câştige cel puţin atât cât câştigă investitorii.

"Investitorii ne-au comunicat că încă nu au luat o decizie privind continuarea investiţiei, aşteaptă răspunsul nostru legislativ. (...) Noi le-am prezentat următoarea viziune - resursele aparţin statului român, tehnologia şi expertiza aparţin investitorilor, mi se pare corect să oferim o posibilitate de recuperare a investiţiilor, lucru pe care deja l-am realizat, iar în ceea ce priveşte câştigurile ele trebuie să fie comparabile, în sensul că statul român trebuie să câştige din această acţiune cel puţin atât cât câştigă investitorii. Aceasta este o formulă pe care noi vom încerca să o consfinţim prin lege, vom avea şi contribuţia pe care ministerele ne-o vor da la dezbatere, să avem şi propriile calcule. Eu îmi manifest speranţa că legea va fi acceptată de investitori", a spus Vosganian, la Palatul Parlamentului, după o întâlnire a reprezentanţilor tuturor grupurilor parlamentare cu concesionarii din zona offshore a zăcămintelor de petrol şi gaze.

Varujan Vosganian a menţionat că investitorii au ridicat obiecţii cu privire la existenţa impozitului pe venitul suplimentar. "Ei nu sunt de acord cu introducerea impozitului pe venitul suplimentar, socotind că este o contribuţie care sugerează instabilitate legislativă. Să nu ascundem acest lucru. Pentru dânşii este o expresie a instabilităţii fiscale, noi spunem că este o corespondenţă legislativă a unei realităţi, pentru că în clipa în care am liberalizat preţul la gaze am desfiinţat şi sistemul limitării preţului la gaz, ceea ce aduce profituri suplimentare însemnate industriei gaziere, este un impozit pe care îl plătesc şi Romgaz şi OMW şi nouă ni se pare corect", a menţionat deputatul ALDE.

"Soluţia de compromis, după opinia mea, este aceea în care noi dacă ne angajăm că legea odată votată nu se va schimba pe perioada în care dânşii vor funcţiona, care poate fi până la 2028. Cred că asta se va întâmpla, pentru că România nici în trecut nu şi-a încălcat înţelegerile. Vom discuta care este plafonul de deductibilitate pe care îl permite, deci am fost de acord că un regim de amortizare pe întreaga perioadă ar putea să fie prea lung şi să discutăm un termen rezonabil în care investiţiile iniţiale să fie recuperate", a afirmat el.

Citește și
Liviu Dragnea rămâne șeful PSD. Victorie în fața grupării Firea - Stănescu - Țuțuianu
Liviu Dragnea, despre situația Legii offshore: "S-a ajuns la un consens"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Prună după întâlnirea pe Legea offshore: Am asistat la un teatru al absurdului; au lipsit miniştrii Finanţelor şi Energiei

Deputatul USR Cristina Prună a criticat faptul că miniştrii Finanţelor şi Energiei, directorul ANRM şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, nu au fost prezenţi să-şi asume răspunderea pe acest proiect economic, susţinând că este "un fel de teatru al absurdului".

"Am avut această de întâlnire care trebuia să aibă loc încă din luna martie. Nu s-a întâmplat acest lucru. Am discutat cu investitorii, am avut ocazia să întrebăm care este opinia lor pe forma legii care a ieşit din comisiile reunite săptămâna trecută. Pe de altă parte, cel puţin noi, USR, ne aşteptam ca astăzi să avem în sală ministrul Energiei, ministrul Finanţelor Publice, directorul ANRM şi să avem discuţii aplicate, discuţii pe cifre, studii de impact care să ne arate pe ultima formă a legii votată încă o dată săptămâna trecută în comisii cât câştigă statul român, cât câştigă investitorii şi, până la urmă, cât câştigă şi consumatorii. Nu s-a întâmplat acest lucru, nici măcar domnul Dragnea nu a fost prezent, deşi, dacă vă aduceţi bine aminte, în luna iulie ne prezenta pe flipchart tot felul de estimări de cât câştigă România, câte miliarde de dolari, câte miliarde de euro, nu a fost prezent astăzi. Şi am asistat la un fel de teatru al absurdului", a afirmat deputatul USR, membru în Comisia pentru industrii.

Ea a precizat că investitorii, pe de o parte, invocă ordonanţa din 1999 care scuteşte de la orice taxe şi impozite suplimentare, "iar, de cealaltă parte, PSD a venit cu această formă a legii o dată în luna iulie, mai apoi în luna septembrie în Camera Deputaţilor şi chiar săptămâna trecută cu un nou nivel de taxare care, practic, este mai mare decât cel votat în luna iulie".

"Deci, undeva există o ruptură, nu înţelegem de ce oamenii aceştia nu au fost astăzi prezenţi să îşi asume răspunderea, pentru că vorbim de cel mai mare proiect economic de 30 de ani încoace, proiect economic de care România ar putea să beneficieze, ar putea să-şi relaxeze industria petrochimică, ar putea să îşi asigure securitatea energetică de care avem atâta nevoie. Lucrul acesta, după cum vedeţi, este lăsat pe mâna unor iresponsabili care nu sunt în stare să vină aici să prezinte cifre, să ne prezinte studii, ca să avem o idee clară de cât câştigă statul român, cât câştigă investitorii şi să vedem dacă această investiţie va avea loc până la urmă, pentru că degeaba legiferăm aici în Parlamentul României dacă investiţia nu se va întâmpla", a adăugat Prună.

Suciu: Nimeni, cel puţin din arcul guvernamental, nu vinde resursele ţării

Liderul grupului PSD de la Camera Deputaţilor, Daniel Suciu, a declarat miercuri că nimeni, cel puţin din arcul guvernamental, nu vinde resursele ţării.

"S-a spus de foarte multe ori în ultima vreme că anumite grupuri parlamentare vând resursele ţării, discutăm pe sub masă, în spatele uşilor închise. A fost o întâlnire foarte bună din foarte multe motive şi unul dintre motive este că toate grupurile parlamentare au avut întâlniri separate cu investitorii, nu s-a discutat pe ascuns. Ca o concluzie pe care pot să o trag după această discuţie, cel puţin în numele grupului PSD, este că nu ne-am înşelat, am luat decizia corectă, varianta pe care noi am susţinut-o, din punctul nostru de vedere, este varianta corectă şi mă bucur că şi celelalte grupuri parlamentare au ieşit şi sper că vor ieşi din zona populismului şi vor calcula foarte corect care este interesul statului român. Nimeni, cel puţin din arcul guvernamental, nu vinde resursele ţării. Nimeni nu face jocuri pe ascuns şi ne menţinem punctul de vedere, că interesul, cel puţin al nostru, este şi trebuie să fie statul român şi poporul român", a spus Suciu, la Palatul Parlamentului.

Potrivit deputatului social-democrat, PSD nu este dispus să renunţe în ceea ce priveşte proiectul Legii offshore la introducerea impozitului pe venitul suplimentar.

"Putem discuta despre termeni, despre autorizări, dar principiul prin care noi spunem că introducem un impozit pe venitul suplimentar este nenegociabil, că 50% din cantitatea de gaze trebuie să fie tranzacţionată pe bursa românească este nenegociabil sau, dacă vreţi un termen mai blând, nu renunţăm la aceste lucruri. Cei care au fost la întâlnire sunt reprezentanţii investitorilor şi ne-au spus că, indiferent de varianta în care legiferează Parlamentul, decizia de a investi încă este sub semnul întrebării", a menţionat Suciu.

El a precizat că săptămâna viitoare vor fi reluate discuţiile pe proiectul Legii offshore în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor.

Bode: PNL condiţionează votarea Legii offshore de acceptarea în integralitate a cererii de reexaminare;profitul - distribuit către cetăţeni

PNL condiţionează votarea Legii offshore de acceptarea în integralitate a cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, iar profitul rezultat din această afacere să fie folosit pentru finanţarea de proiecte pentru cetăţeni, a anunţat, miercuri, deputatul Lucian Bode.

"În primul rând, am prezentat şi investitorilor şi celor din majoritatea parlamentară care sunt condiţiile PNL, condiţii cumulate pentru a vota această lege. Sunt trei: unu, am spus că obligatoriu cererea de reexaminare a preşedintelui să fie acceptată în integralitatea ei, vorbim aici de predictibilitate, stabilitate, împărţirea beneficiilor şi, bineînţeles, vorbim despre renunţarea la acea idee în care actuala formă ar vira către un fond de investiţii profitul rezultat din această afacere (...), acestea sunt solicitările preşedintelui. A doua solicitare a noastră este legată de amendamentele Partidului Naţional Liberal care vizează modul în care vrem să distribuim ceea ce rezultă, profitul rezultat din această afacere către cetăţeni, prin extinderea reţelelor de distribuţie gaze naturale, către modernizarea centurilor şi către dezvoltarea industriei petrochimice. Cea de a treia solicitare a noastră este legată de transparenţa de care, din păcate, nu a dat dovadă actualul Guvern", a afirmat Bode.

El a spus că reprezentanţilor PNL nu le-au fost puse la dispoziţie niciun fel de date.

"Astăzi am auzit chiar în faţa noastră declaraţii că ministrul de Finanţe a prezentat domnului Vosganian, i-a prezentat liderului de la PSD sau cui i-a mai prezentat date şi simulări din care rezultă că România câştigă nu ştiu cât. Care date? Noi nu am văzut nici astăzi şi nici într-o întâlnire astfel de date, am solicitat şi la această întâlnire reprezentanţilor Guvernului să vină înaintea dezbaterilor din comisie să ne pună la dispoziţie aceste date pentru a putea să discutăm fiecare în grupurile noastre parlamentare, cu comisiile noastre de specialitate din interiorul partidelor, pentru a avea un punct de vedere foarte bine conturat. Nu au prezentat aceste date, au venit, în schimb, investitorii cu un draft, cu o propunere de amendare a ultimei variante, varianta retrimisă la comisii ultima dată de la Camera Deputaţilor", a susţinut Lucian Bode.

Potrivit acestuia, este inadmisibil că, după şase luni - opt luni de discuţii, "în care un singur om a avut acces la aceste informaţii, la aceste date", Guvernul refuză să pună la dispoziţia parlamentarilor date relevante pentru a putea lua o decizie.

"Noi astăzi aceste lucrurile le-am prezentat, ne-am exprimat nemulţumirea că nu au fost prezenţi ministrul de Finanţe, şeful ANRM, ministrul Dezvoltării pentru a da greutate acestei întâlniri. Cu toate acestea, vreau să spun şi două lucruri bune pe care le-am concluzionat după această întâlnire şi anume faptul că am demonstrat şi Puterea şi Opoziţia că dacă înţelegem că suntem în faţa unui proiect de ţară istoric pentru România putem să trecem peste toate disputele politice, să ne aşezăm la aceeaşi masă şi să luăm o decizie în interesul României. De asemenea, pot să spun încă un lucru pozitiv şi anume faptul că Dragnea a înţeles că nu mai poate de unul singur să ia decizii în ţara asta, Dragnea nu mai poate de unul singur să negocieze indiferent care sunt partenerii, are nevoie să lase Parlamentul şi parlamentarii să legifereze şi iată că, în final, a înţeles şi el că nu mai poate să ţină România în degetul mic", a afirmat Bode.

El a precizat că investitorii au insistat pe stabilitate. "Eu le-am adresat următoarea întrebare: vă rog să ne prezentaţi care sunt condiţiile negociabile din această lege. Răspunsul lor a fost unul general şi au insistat pe stabilitate. În condiţiile în care nu beneficiază de stabilitate fiscală, stabilitate legislativă, este clar că decizia, aşa am înţeles eu cel puţin, sugerată de către cei reprezentanţii asociaţiei prezenţi la această întâlnire, este una de a amâna cel puţin luarea unei decizii. Nu au concret că nu sunt de acord cu procentul de deductibilitate de 30% sau că sunt de acord cu 60%. Nu s-au avansat procente, noi vrem să vedem, să studiem materialul pus la dispoziţie de către ei şi posibil ca în acest material să existe răspunsul. (...) Înţelegând din ceea ce au spus ei, stabilitate pentru domniile lor este acea menţinere a redevenţelor la forma adoptată şi stabilită prin acordurile petroliere şi neintroducerea niciunei alte reglementări fiscale, asta înţeleg ei stabilitatea, eu personal nu înţeleg aşa", a adăugat deputatul PNL.

Întrebat dacă ar fi de acord ca statul şi investitorii să câştige jumătate-jumătate din exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, Bode a spus nu poate să exprime un punct de vedere cât timp nu ştie care sunt datele de intrare.

"Şi cum aş putea să fiu de acord cu ceea ce spune domnul Vosganian atunci când vedem că partenerul lor de coaliţie ne prezintă în ultima variantă, în discuţiile din comisie, următoarea repartizare: 37% statul român şi 47% investitori. Astăzi l-am auzit pe domnul Vosganian spunând jumătate-jumătate. În momentul în care vom vedea toate datele şi ne vor fi puse la dispoziţie datele de către Ministerul de Finanţe putea să spunem: da, suntem de acord cu această modalitate de împărţire", a explicat Bode.

El a subliniat că acordurile petroliere sunt de explorare, exploatare şi dezvoltare.

"Cine vorbeşte, am văzut chiar lideri politici importanţi, spunând, dacă deducem noi investiţiile, de ce nu sunt gazele ale noastre, sunt în mare eroare. Acordurile sunt de explorare, exploatare, dezvoltare, în momentul în care au semnat acele acorduri, Guvernul Tăriceanu a semnat acele acorduri, riscurile au fost asumate integral de către investitori, să fim cinstiţi cu acest aspect, statul român nu şi-a asumat niciun risc. În acest moment, noi spunem: după ce aţi investi 2 miliarde - 3 miliarde de euro în aceste explorări, exploatarea şi dezvoltarea trebuie să aibă precizări foarte, foarte clare, inclusiv cele legate de împărţirea riscurilor, pentru că acolo mai sunt riscuri de mediu, chiar riscuri geopolitice, pentru că nu suntem nici în Marea Nordului, nici în alte zone mai liniştite din punct de vedere geopolitic. Eu cred că o împărţire a riscurilor, dar şi o împărţire a profitului este cât se poate de bine-venită ca şi abordare", a mai spus Lucian Bode.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Tăriceanu, despre legea offshore:
Tăriceanu, despre legea offshore: "Să trecem prin Parlament cea mai bună formă a legii"

Liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, sâmbătă, că vrea ca proiectul legii offshore să întrunească consensul tuturor partidelor politice reprezentate în Parlament, astfel încât să rezulte "cea mai bună formă" a acestui act normativ.

Liviu Dragnea, despre situația Legii offshore:
Liviu Dragnea, despre situația Legii offshore: "S-a ajuns la un consens"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă, că s-a ajuns la un consens în ceea ce priveşte Legea offshore, relatează News.ro.

Situaţie fără precedent în Coaliţia de la putere. Majoritatea parlamentară favorabilă lui Dragnea s-a clătinat
Situaţie fără precedent în Coaliţia de la putere. Majoritatea parlamentară favorabilă lui Dragnea s-a clătinat

Situaţie fără precedent în Coaliţia de la putere. Pentru prima dată după alegeri, majoritatea parlamentară favorabilă lui Liviu Dragnea s-a clătinat serios.

Dragnea, despre legea offshore: PSD îşi va susţine în continuare poziţia pe care a avut-o în comisii
Dragnea, despre legea offshore: PSD îşi va susţine în continuare poziţia pe care a avut-o în comisii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că nu prea a înţeles de ce nu s-a întrunit majoritatea pentru ca legea offshore să fie votată în plenul forului legislativ.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România
Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.