Taxele pe care trebuie sa le achite cei care vor sa-si dea casa in plata. "Platesti impozit pentru predarea cheilor"
Numarul celor care apeleaza la Legea darii in plata creste de la o zi la alta, dar au aparut si primele probleme.
Oamenii descopera ca au de platit impozite si taxe care depasesc 10 mii de lei. O asociatie a cerut exceptarea lor de la impozitarea prevazuta in Codul Fiscal, pentru ca acesti oameni sunt oricum niste victime.
In urma cu 9 ani Elena a cumparat un apartament in valoare de 84.000 de euro. Nu a avut intreaga suma, asa ca a luat un credit, dar in franci elvetieni. Acum doi ani nu a mai putut plati si a fost executata silit si evacuata. A ramas datoare la banca, iar grijile au imbolnavit-o.
"Pentru mine a insemnat o cadere foarte mare in plan medical, pot sa va spun ca aveam 67 de kilograme in 2011 si acum am 48”, spune femeia, printre lacrimi. “Am luat 62 de mii de euro, am dat 60... si avem de dat 72!"
Elena este doar unul dintre clientii pentru care Asociatia Utilizatorilor de Servicii Financiare a intocmit notificari de dare in plata. Oamenii si-au facut socoteala ca vor iesi mult mai bine daca vor plati chirie.
"Din momentul de fata este mult mai convenabil a sta cu chirie decat sa achiti rata la acel apartament. Asta ar insemna ca undeva in jur de 600 de lei sa imi ramana in fiecare luna in buzunar”, explica Ion Calin, de la AURSF.
Codul Fiscal prevede insa că la un transfer de proprietate se plateste un impozit de 2 la suta, plus taxele notariale. Doar ca acest impozit se calculeaza la soldul creditului, nu la valoarea reala a locuintei. Asa ca Asociatia a cerut guvernului exceptarea de la acest impozit a celor care apeleaza la Legea darii in plata, oameni care oricum au ajuns la fundul sacului.
Alin Iacob, presedinte AURSF: "Sunt oameni care nu isi permit sa plateasca o rata lunara, vor fi pusi in fata necesitatii de a plati impozitul la aceasta operatiune practic de inregistrare legala a predarii cheilor."
Anca Dragu, ministrul Finantelor: "Legea darii in plata a fost votata fara a avea o prevedere explicita cu privire la taxarea acestei tranzactii, ca atare se aplica legislatia in vigoare si anume Codul Fiscal. Vom analiza propunerea inaintata de catre asociatie."
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, taxe, impozite, dobanda, casă, banca, datorii, Anca Dragu, franci elvetieni, legea darii in plata,
Dată publicare:
18-05-2016 21:47