Legea darii in plata a fost promulgata de presedinte. "Am apreciat faptul ca Parlamentul a tinut cont de observatiile mele"
Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o conferinta de presa la Palatul Cotroceni. Seful statului a anuntat ca a promulgat legea darii in plata si legea privind finantarea partidelor politice.
Sinteza declaratiilor facute de Klaus Iohannis:
- Despre legea darii in plata
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Legea nu a fost foarte bine elaborata. Parlamentul a luat in consideratie aceste observatii pe care le-am trimis, a modificat legea coresapunzator, si mi-a rertrimis-o in forma noua.
Am apreciat faptul ca Parlamentul a tinut cont de observatiile mele si consider ca legea in forma actuala este in regula. Am promulgat aceasta lege si astazi va fi publicata in Monitorul Oficial."
Ca urmare, legea darii in plata urmeaza sa intre in vigoare pe 13 mai, la 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Proiectul a fost initiat de deputatul liberal Daniel Zamfir, si depus cu un an in urma in Parlament.
Citeste si: Ce inseamna legea darii in plata. Forma finala a actului
- Despre Legea pentru modificarea si completarea legii 334/2006 privind finantarea partidelor politice
O lege de modificare, deci, care contine un punct care a fost discutat in spatiul public destul de mult. O noua norma care a fost introdusa este norma care introduce o asa numita afectatiune speciala pentru conturile de campanie ale partidelor. Practic, contul de campanie al unui partid nu poate fi executat silit.
Trebuie sa tinem cont cand evaluam norma de cel putin doua lucruri. Exista un fenomen negativ numit migratia politica. Politicieni care parasesc un partid si trec in altul sau politicieni care parasesc un partid si infiinteaza un altul.
E foarte usor de imaginat ca un creditor al unui partid migreaza el migreaza simpatia creditorului catre un nou partid. Ne putem imagina situatii in care competitia politia e falsificata daca se aplica o executare silita exact in campanie
Al doilea lucru e Art. 8 din Constitutie, care spune care e de fapt rolul unui partid. Partidele politice contribuie la definirea si exprimarea vointei politice. Ori, daca contul de campanie e blocat in campanie, atunci cu siguranta apare o situatie care afecteaza semnificativ felul in care acel partid poate contribui la formarea vointei politice. Tinand cont de aceste aspecte, am considerat ca norma nou introdusa e corect, drept pentru care am promulgat legea.
- Despre alegerile locale din Capitala
"Cred ca este bine sa se stie ca mi-am facut viza de resedinta pe Bucuresti, adica voi vota la alegerile locale aici, pentru Primar General, pentru primar de sector la Bucuresti si, evident, si pentru Consiliul General si pentru consiliul de sector. Mi s-a parut ca este corect asa si, in consecinta, voi fi si mai interesat de felul in care se face campanie electorala pentru Bucuresti".
Seful statului a mai mentionat si ca a semnat numirea procurorului general Augustin Lazar.
Intrebat daca a discutat cu Mihai Razvan Ungureanu dupa ce Laura Codruta Kovesi a criticat cooperarea cu SIE, Klaus Iohannis a raspuns ca a avut o intrevedere cu ambii, joi dimineata, si ca situatia a fost lamurita: "A fost o discutie constructiva, s-au lamurit lucrurile si urmeaza ca ei sa gaseasca solutii la neintelegerile dintre cele doua institutii".
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, datorii, palatul cotroceni, promulgare, monitorul oficial, declarație de presă, prima casa, daniel zamfir, darea in plata, legea darii in plata,
Dată publicare:
28-04-2016 11:16