Sute de notificari in ziua intrarii in vigoare a Legii darii in plata. Cazul Marilenei, evacuata de banca inainte sa nasca
Dupa un an de asteptare si multe dezbateri aprinse, legea darii in plata a intrat de vineri oficial in vigoare. Inca de la primele ore, avocatii au depus notificari in numele a sute de clienti dornici sa renunte la case pentru a scapa de datorii.
Bancherii nu stau cu mainile in san. BCR, cea mai mare banca de pe piata, anunta ca va invoca exceptia de neconstitutionalitate pentru a anula legea.
Adrian Cuculis, avocat: "Practic discutam de primele notificari depuse. Odata cu depunerea notificarilor de dare in plata, orice executare silita, orice fel de obligatie contractuala pe care o aveau cei doi imprumutati, dispare. Sunt peste 100 de notificari ce le vom comunica astazi."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa inregistrarea notificarii, clientul nu mai plateste rate, nu se acumuleaza penalitati, nu mai poate fi dat afara din casa.
Una din notificari este a Marilenei. In 2014, a fost evacuata din casa de recuperatori cu o luna inainte sa nasca gemene.
Marinela, datornic executat silit: "Casa a fost scoasa la licitatie la suma de 24.000 de euro, in conditiile in care banca o evaluase la 240.000 de euro cu cativa ani in urma. 200.000 de euro as mai avea de returnat. Probabil ca as termina pana la 100 de ani."
Este si cazul domnului Savulescu. Banca ii executa o casa la rosu de la marginea Bucurestiului, cumparata inainte de criza: "In prezent, 100 si ceva de mii de euro avem de dat si casa valoareaza aproximativ 50.000 de euro."
Mai sunt sute de mii de clienti cu ratele la zi. Multi vor face notificari, nu ca sa renunte neaparat la case, ci ca sa forteze banca sa negocieze conditii mai avantajoase.
Gheorghe Piperea, avocat: "Eu am sugerat oamenilor sa accepte o astfel de negociere, cu conditia sa fie vorba de o reducere cu cel putin 50 la suta a ratelor, pentru ca altfel nu se poate merge mai departe. Dar, de asemenea, le-am sugerat oamenilor sa fie foarte atenti, ba as spune chiar suspiciosi cu aceste negocieri."
Bancherii pot accepta negocierile ori, asa cum au anuntat sau au sugerat reprezentantii mai multor banci, vor contesta legea la Curtea Constitutionala.
Ionut Stanimir, purtator de cuvant BCR: "Noi vom aduce in fata instantei problema neconstitutionalitatii legii. Legea se refera la trecut, sunt probleme legate de dreptul de proprietate, adica finantarea pe care o acorda banca din banii depunatorilor si acestea sunt probleme pe care le vom aduce in fata instantei."
Primele dari in plata se vor definitiva peste 30 de zile, pe 13 iunie, daca bancile nu vor contesta notificarile. Insa chiar daca le contesta si invoca exceptii de neconstitutionalitate, darea in plata poate merge pana la capat in asteptarea unui verdict din partea Curtii Constitutionale.
Daca legea va fi declarata neconstitutionala, bancherii vor cere revizuirea darilor in plata. Transferul de proprietate presupune si plata unui impozit de mii sau chiar zeci de mii de lei.