Tai porcul de Craciun acasa sau cumperi carnatii si carnea de la magazin?
Chit ca nu se simte inca aerul de sarbatori, romanii asezati, invatati din tata-n fiu sa prepare toba, isi ascut in aceste zile cutitele, fara sa mai astepte Ignatul.
Se taie deja porci in toata tara, iar gospodinele care vor sa-si stie camara in ordine fac caltabosi, sangerete si carnati. Cum este insa mai bine: sa il luam pe Ghita-n viu si sa ne chinuim cu el acasa ori sa il cumparam pe bucatele de la magazin?
La romani, taiatul porcului incepe cand nu s-a crapat bine de ziua. Gospodarul isi cheama doi- trei vecini in ajutor, pentru ca nu e lucru usor sa tii un animal de 200 de kilograme. Cat despre asomarea pe care ne-au tot sugerat-o europenii, ca sa nu-l mai chinuim pe Ghita, puteti sa uitati.
Ca sa mearga treaba bine si sa fie barbatul- barbat, merge si-un paharel de tuica, mai ales ca afara nu-i tocmai cald.
Depasim traditia si aflam ca in Bihor, carnea de porc " in viu" se vinde cu 7, 50 de lei kilogramul, in timp ce la macelarie e si cu 5 lei mai lei mai scumpa.
Si la Sibiu pregatirile pentru masa de Craciun au inceput inca de acum doua saptamani. O spun macelarii, extrem de solicitati.
Zilnic, sute de oameni merg in recunoastere la alimentara. Multi isi umplu deja sacosele cu ceafa, pulpa sau cotlet. "In viu", porcul poate sa coste si 10 lei pe kilogram.
In Timis, putini mai au vreme si bani sa prepare carnati si caltabosi, asa ca se feresc sa ia un animal intreg.
Iau mai putin de la supermarket, insa dau dublu, adica 15 lei.
Daca vi se pare o idee buna, mergeti la Constanta. Acolo porcul pe picioarele lui costa 8 sau 10 lei kilogramul, in functie de cat este de grasut. La carcasa, in schimb, e 7 lei, fara TVA.