Suntem din ce în ce mai puțini. Localitățile din România în care s-a născut un singur copil
Suntem din ce în ce mai puțini și nu sunt șanse să se schimbe lucrurile în bine. În primele zece luni, au venit pe lume 144.000 de copii, cu 10.000 mai puțini decât în 2021.
Avem de pildă localități unde s-a născut un singur bebeluș. Ca să îi convingă pe tineri să devină părinți, statul are un proiect prin care le oferă și 3.000 de euro familiilor cu probleme de fertilitate.
Aproape fiecare județ din România a înregistrat anul trecut, conform datelor Institutului de Statistică, localități cu mai puțin de 10 nașteri. Au fost câteva cu două și chiar o singură naștere.
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
S-a întâmplat în satele Godeanu și Cireșu, din Mehedinți, Botești și Cozma, din Argeș, respectiv Mureș.
Edi Brandabura: ”Așa arată graficul nașterilor în ultimii 91 de ani. Vedem că cele mai multe nașteri au fost înregistrare în 1967, când au fost aduși pe lume peste 527.000 de copii. Cifra a tot fluctuat, însă în 1990 a fost înregistrată o scădere bruscă, după care n-au fost înregistrate creșteri semnificative. Anul trecut, Institutul Național de Statistică a înregistrat cele mai puține nașteri din ultimii 100 ani. Cei mai puțini copii s-au născut în Tulcea, Mehedinți și Caraș Severin, sub 2.000 în fiecare dintre cele 3 județe, iar cei mai mulți în Iași, Suceava și municipiul București”.
Și în 2022 sunt șanse mari să avem un nou record negativ, dacă ținem cont de faptul că în primele 10 luni au fost înregistrate cu 10.000 mai puține nașteri decât în aceeași perioadă a anului trecut. Întreaga Europă se confruntă cu o scădere a natalității.
Adrian Dan, sociolog: ”România, din păcate, nu este o țară atractivă din punct de vedere economic, astfel încât să-și mențină echilibrul demografic prin migratie. Vom avea în viitorul apropiat din ce în ce mai puțini oameni activi, care vor trebui să susțină din ce în ce mai mulți oameni care sunt la pensie. Rata natalității în rural este puțin mai mare decât rata natalității în urban".
15.000 lei de la stat pentru românii care nu pot concepe pe cale naturală
Așa arată acum populatia României împărțită pe vârste. Cei mai numeroși sunt cei care au între 40 și 60 de ani: peste 5 milioane și jumătate. Urmează cei între 20 și 40 de ani, pensionarii, iar la urmă, puțin peste 4 milioane sunt cei până în 20 de ani. Vârsta medie a mamei atunci când aduce pe lume un copil este în prezent de 28 de ani.
”Reporter: La ce vârstă planifici să faci un copil?
Tânără: Păi, am 20, după 30, să termin facultatea. Să fiu stabilă financiar, să am un soț potrivit, casa potrivită”.
”Reporter: Ce v-ar motiva să mai aveți un copil?
Femeie: Bucuria de a trăi, motivația de a trăi, fericire. Îmi aduce fericire încă un suflet aproape”.
Ministerul Familiei are în derulare un program, prin care îi finanțează cu câte 15.000 de lei pe cei care nu pot concepe un copil pe cale naturală.
Banii pot fi folosiți pentru procedurile medicale și medicamente. Până acum sunt peste 4.500 de înscrieri, de două ori mai multe decât ar acoperi bugetul. Beneficiarii vor fi aleți după principiul ”primul venit, primul servit”.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, stimulent financiar, natalitate scazuta,
Dată publicare:
12-12-2022 20:09