Declin demografic sever. România se golește, iar fenomenul nu mai poate fi oprit
În 2021, România a înregistrat cei mai puțini nou-născuți din ultima sută de ani, conform datelor Institutului Național de Statistică. Au venit pe lume, aproape 180.000 de copii în timp ce țara noastră a înregistrat un număr record de decese.
În lipsa unor politici publice care să combată scăderea natalității, specialiștii spun că România se golește, iar fenomenul nu mai poate fi oprit.
Bebeluşii veniţi pe lume în primele şase luni ale anului trecut au fost mai puţini decât cei născuţi în aceeaşi perioadă din 2020. Ușoare creșteri s-au înregistrat doar spre finalul anului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În total, s-au născut aproape 180.000 de copii față de 200.000 în 2020. Anul 2021 a venit cu un record trist nu doar la capitolul naşteri, ci şi la decese.
Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române: „155 de mii de locuitori, cu atât a scăzut populaţia natural. Dacă s-ar menține această scădere naturală și în viitor, în mod clar avem în față o populație care nu este sustenabilă din punct de vedere al evoluțiilor viitoare. Sustenabilă, în sensul că scăderea ar putea deveni absolut iremediabilă, orice creștere a natalității ar avea loc, redresare care oricum am privi lucrurile, nu ar putea decât să fie moderată.”
Specialiștii în demografie spun că generația din 1961 a fost ultima care a asigurat nivelul de înlocuire.
În acest moment, nu există o strategie guvernamentală care să încurajeze tinerii să își întemeieze o familie și să aibă copii. Programele autorităților au rămas la nivel de propuneri. 242 de creșe ar urma să fie construite în următorii doi ani.
Mamă: „Să ofere niște ajutoare considerabile pentru copii, mai ales că sunt multe familii nevoiaşe care nu au șansa să lucreze. Statul să ajute prin burse copiii mai mult la școli, pentru activități extrașcolare”
Reporter: Ți-ai dori să ai un frățior?
Copil: „Da”.
Reporter: De ce?
Copil: „Ca să mă joc cu el prin casă!”
Irina Granzulea președinte Asociația Familiilor Numeroase: „Din momentul în care ai aflat că eşti însărcinată, costurile încep să crească, pentru că sunt controale medicale care sunt nenumărate și sunt costuri pentru mama. Copilul în sine, în primii ani de viață, costurile cu creșterea copilului sunt cel puțin duble față de costurile pentru întreținerea unor preșcolar și școlar , este dependent și trebuie să îi cumperi multe lucruri”
Ioana Grindean, Ready Nation Ro: „A avea servicii de educației timpurie de calitate, accesibile. A garanta un loc în astfel de servicii fiecărui copil care se naște este fără îndoială un sprijin pentru copii și ajută părinții sau tinerii adulți să accepte mai ușor apariția în viața lor a unui copil sau al celui de al doilea copil.”
Peste 30% dintre copiii născuți în 2020 au venit în afara căsătoriei, şi paradoxal, cei mai mulți sunt în mediul rural.
Între timp, crește numărul românilor care se stabilesc în străinătate și își întemeiază acolo familii. În Germania, de exemplu, copiii români erau pe locul doi ca număr, după copiii nemților.