Sunt tot mai multe probleme în spitalele de stat. Lipsesc 20.000 de asistenți și un număr chiar mai mare de infirmiere
Sunt tot mai multe probleme in spitalele de stat, cu 20.000 de asistenți lipsă și un număr chiar mai mare de infirmiere. Unele secții și-au restrâns activitatea, ceea ce înseamnă că nu mai pot interna la fel de mulți bolnavi.
Se organizează concursuri, dar fie nu vin suficienți oameni, fie nu reușesc să ia nota de trecere.
Din păcate, autoritățile nu au încă o soluție.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Pentru că sunt prea puține asistente si infirmiere, o parte a secției de neurologie din Spitalul Universitar de Urgență București a fost închisă. Situația este identică la cardiologie.
În toată unitatea sanitară este loc pentru 400 de asistente, infirmiere si brancardieri, însă au fost depuse doar 150 de dosare. Înscrierile se pot face până pe 2 septembrie, inclusiv.
Doar că nici la concursul organizat în urmă cu câteva luni nu au fost prea mulți candidați.
Dr. Cursaru Adrian, medic primar ortopedie SUUB: ''Este flux mare de pacienți, probabil uneori pe cei tineri care urmează să se înscrie la aceste concursuri. Poate acest flux îi sperie, există situații în care candidații nu au fost destul de pregătiți, nu ne permitem să angajăm persoane care încă nu sunt pregătite''.
Sunt spitalele în care unele secții funcționează cu jumătate din numărul de asistente, iar când vine vorba de infirmiere și îngrijitoare situația este si mai gravă.
În spitalele de urgență unde fluxul de pacienți este continuu munca asistentelor și a infirmierelor poate fi extrem de grea. Iar lipsa de personal agravează situația. Nu puține sunt unitățile sanitare în care pe turele de noapte o asistentă este nevoită să îngrijească 15 pacienți, iar o infirmieră 30.
Nici la spitalul Județean din Giurgiu nu s-au ocupat posturile.
Este nevoie de infirmiere la ATI, la neurologie, în secția medicală și la psihiatrie. Managerul vorbește de slaba pregătire a celor care au venit la concurs.
Dr. Dragoș Chivu, managerul Spitalului Județean Giurgiu: ”Nu prea mai avem de unde să mai recrutăm personal, am avut și surpriza să avem lucrări de analfabeți și atunci nu am mai stat la discuție, oameni care nu știau să scrie.''
Reprezentanții ordinului asistenților din România consideră că slaba pregătire a asistenților medicali este o consecință a apariției celor peste 200 de școli postliceale sanitare.
Multe sunt înființațe în zone fără spitale, iar cursanții nu au unde să facă practică.
Mircea Timofte, președinte Ordinul Asistenților România: ”Nu au cadre didactice suficient pregătite și suficente ca număr probabil, nu trimit elevii la practică în spital ca să învețe ceva sau se duc în număr foarte mic. Școlile astea se înființează peste tot pe unde se dorește, în toată Europa învățămâtul pentru asistenți medicali se face în universități nu în astfel de școli''.
Universitățile de medicină au extins numărul de locuri la specializările pentru asistenți medicali și au înființat șecții în mai multe orașe.
Vom avea mai mulți oameni bine pregătiți in spitale abia peste câțiva ani.