Șuberek, pleșcavița sau palanete. Noile mâncăruri stradale preferate de români
După modelul străinilor care au făcut din mâncarea de stradă un mod autentic de exprimare, regiunile de la noi din țară se pot lăuda cu preparate tradiționale, făcute după rețete moștenite.
Fie că vorbim despre șuberek, pleșcaviţă sau palanete, astfel de produse conturează atmosfera unui loc şi sunt foarte apreciate de turiști.
Turiştii care ajung la Constanța mănâncă pe stradă Șuberek - o plăcintă umplută cu carne de vită, adusă la noi de tătari. În amestec de carne se adaugă mentă, sare şi piper. 15 lei costă o singură bucată. Există şi o variantă umplută cu brânză.
Bucătar: "Îl facem imediat, poate să mănânce şi pe drum. Astea pe timp de vară se vând la ghişeu, vin turiştii, iau, mănâncă şi pleacă."
Ambele variante se mănâncă alături de Ayran - o băutură cu efect răcoritor.
În mod tradiţional, aceste plăcinte se serveau musafirilor care intrau în casele tătarilor proaspăt căsătoriţi.
Dacă mergeţi în schimb în vestul ţării, căutaţi pleșcaviţa, care arată ca un hamburger și e împrumutată de la vecinii sârbi.
Patron restaurant sârbesc: ”Pleșcavița sârbească tradiţională conţine 70 la sută carne de vită şi 30 la sută porc. Asta se amestecă împreună cu ceapa, ceapa tăiată mărunt, şi sare."
Pe stradă la Timişoara, de exemplu, e mai mereu coadă la astfel de chioşcuri care vând chiflă cu carne apetisantă.
În Cluj, cele mai căutate sunt plăcintele numite palanete. Umplute cu varză, brânză sărată sau dulce, ori vişine sau mere, costă 4 lei bucata şi sunt făcute după o reţetă tradiţională din Transilvania.
La mic dejun, prânz sau cină, clienţii spun că palanetele sunt oricând o alegere bună.
Administrator plăcintărie: "Facem plăcinta proaspătă pe vatră, nu este congelat, nimic aditivat, totul este proaspăt, natural. La noi îi spune palanet, în alte zone probabil li se spune vărzar sau brânzoaică la cele cu brânză."
După o vreme în care piaţa a fost invadată de patiserii unde se vindeau plăcinte şi pateuri din foetaj congelat, iată că amatorii de mâncare stradală încep să caute produse autentice, făcute sub ochii lor, din ingrediente proaspete.
Cartofii la cornet sunt preferaţi de turiştii care ajung în Braşov. Aceştia au de ales între cartofi în coajă, simpli sau cu sosuri.
Prețurile variază între 6 și 12 lei, în funcție de mărimea cornetului și gramaj.
La desert, pofticioşii trebuie să aleagă între kurtos colac şi clătita uriașă.