De teama pestei porcine, mulți români și-au comandat deja preparate pentru Crăciun


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 05 Noiembrie 2018 18:22
Categorie: Stiri Sociale

În plină criză a pestei porcine, de teamă că nu vor avea ce pune pe masa de Crăciun, mulți au început să-și comande bunătățile din carne de porc.

În vestul țării, afumătorile sunt pregătite pentru șuncă și cârnați, iar în ferme se lucrează la jumări, tobă şi caltaboș. La marii producători, prețurile rămân ca anul trecut, însă vor crește cu 20 - 30 de procente pentru porcii crescuți în gospodării.

La început de noiembrie, mulţi şi-au rezervat deja produsele. La firmele specializate în astfel de livrări, coşurile cu bunătăţi pornesc de la 250 de lei şi pot ajunge chiar şi la 2.000 de lei în funcţie de cantitate şi specialităţi. În localitatea Lăpușel, din judeţul Maramureş, miroase deja a sărbători.

Inginer Ioan Tătăran, proprietar fermă: "Au început să ne sune mai multe persoane, inclusiv din Italia, din ţară ne-au sunat, din Hunedoara, Maramureş, Bucureşti. Vor, pe lângă produsele de Crăciun, şi porc crăpat în două."

Alina Fazekas, cumpărător: "Am venit să-mi comand toba, caltaboş, cârnaţi fiindcă cu pesta porcină m-am gândit să nu rămân fără produse pentru masa de Crăciun."

Şi afumătorile se pregătesc de clienţi. În ultima perioadă tot mai mulţi s-au interesat când îşi vor deschide porţile. La Pănet, în judeţul Mureş, locul este renumit pentru cârnaţii, şuncă şi slănină care se afuma ca acum 70 de ani, cu rumeguş de fag.

Borbely Marton, proprietar afumătoare: ”Sună când poate să aducă şi să facem, ca fiecare să poată intra, deja au început să taie."

Specialiştii spun că, până la Crăciun, preţul cărnii de porc din gospodarii va creşte cu 20-30%, faţă de anul trecut, din cauza pestei porcine. Însă, la marile ferme, preţurile vor rămâne aceleaşi.

În Braşov, un fermier care creşte 100 porci, are deja 40% din ei rezervaţi pentru clienţi.

George Cățean, proprietar fermă: "Pesta pornită africană duce la creşteri. Este o mare problemă la carnea de porc autohtonă. Pentru cei care vor să cumpere vorbim de preţ în viaţă între 12-14 lei. Anul trecut a fost între 8-10 lei."

Pe de altă parte, în zonele afectate de pesta porcină, oamenii nu îşi mai pot vinde animalele sănătoase nici măcar în zona de carantină.

Florian Birta, localnic Hidișelul de Jos Bihor: „Depinde cum se termină cu boala asta a porcilor. Dacă or fi de vânzare, normal, şi se deschid pieţele, îi vând. Dacă nu, îi ţin pentru noi şi-atât.”

În acest moment, producţia internă asigură 38% din necesarul pieţei, restul vine din import.

Potrivit datelor oficiale, 75% dintre porcii crescuţi în gospodarii în UE se afla în România.

Anul trecut, la 1 mai 2017, ţara noastră avea peste 4.400.000 de porci, din care peste jumătate în gospodăriile oamenilor. Anul acesta, cifra este în scădere cu 8%. În plus, ultima statistică arată că până la 1 noiembrie, de la începutul epidemiei de pesta porcină, au fost sacrificaţi peste 350.000 de porci.

 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

La 92 de ani s-a închis o zi in cotet cu porcii: ”Sunt femeie de razboi si acum sa vina după porci? Ii mananc!”
Ce vor pune românii pe masa de Crăciun, în loc de porc. Un kilogram costă şi 80 de lei
VIDEO PROTVPLUS.RO