Studiu: Fiecare leu investit de stat în educație aduce 8 lei la buget. Cât se cheltuie pentru un copil, până la absolvire

Lidl educatie advertorial

Fiecare leu pe care statul român îl investeşte într-un ciclu complet de educaţie (de la nivel preşcolar la postuniversitar) generează 8 lei sub formă de venit la buget din taxe, impozite şi contribuţii, arată un studiu Deloitte comandat de World Vision.

Fiecare leu investit de stat în educație generează 8 lei la buget, ceea ce înseamnă un randament al investiției de 700%, în condițiile în care România cheltuiește mai puțin de 170.000 de lei pentru un copil, de la grădiniță până la obținerea unei diplome, dar va încasa ulterior de pe urma impozitelor plătite de acesta la maturitate aproape 1,5 milioane de lei, susţin autorii studiului”Costul educaţiei: investiţie, randament, impact”, realizat de Deloitte România la comanda Fundaţiei World Vision România.

"Investiţia în educaţie generează încasări importante pentru stat, ca administrator al bugetelor publice, cu un impact considerabil pentru societate în ansamblul acesteia, demonstrează studiul publicat de World Vision România. De exemplu, statul cheltuieşte în total circa 168.000 de lei, în medie, pentru fiecare persoană care absolvă un masterat, de la grădiniţă până la acordarea diplomei. În acelaşi timp, statul încasează de la o astfel de persoană, pe toată durata vieţii acesteia, aproape 1,45 de milioane de lei din contribuţii, taxe şi impozite. Cu alte cuvinte, la fiecare leu investit în educaţia unei persoane cu masterat, statul primeşte înapoi opt lei, echivalând cu un randament al investiţiei de 700%", arată studiul.

 

Statul cheltuie 90.000 cu un șomer

 

Citește și
Sorin Cîmpeanu
Cîmpeanu: Guvernul a aprobat preluarea tuturor creşelor în sistemul de educaţie naţional

Pe de altă parte, din cauza lipsei accesului la educaţie, statul cheltuieşte, în medie, circa 90.000 de lei pentru un şomer cu studii primare, pe toată durata vieţii acestuia.

De asemenea, contribuţiile persoanelor fizice la buget cresc odată cu nivelul de educaţie. O persoană cu studii primare contribuie în fiecare an la buget, în medie, cu maxim 10.363 de lei.

Suma creşte la maxim 20.517 lei pentru persoanele care au absolvit cel mult o şcoală profesională şi ajunge la o valoare maximă de peste 40.000 de lei pentru cei cu studii universitare şi postuniversitare.

O altă concluzie a studiului priveşte efectul educaţiei asupra nivelului veniturilor persoanelor fizice. Astfel, veniturile brute realizate de o persoană se dublează, în medie, cu fiecare nivel de învăţământ finalizat.

Prin urmare, un absolvent de liceu câştigă de două ori mai mult decât o persoană care a terminat doar şcoala generală, iar un absolvent de facultate câştigă dublu faţă de cineva care are doar o diplomă de bacalaureat.

Este important de observat că această evoluţie se păstrează indiferent de statutul profesional, fiind valabilă nu doar pentru salariaţi, ci şi pentru agricultori şi lucrătorii pe cont propriu în alte activităţi decât cele agricole.

 

Peste 500.000 de copii, ajutați

 

"Din perspectiva cifrelor avansate de această cercetare - din câte ştim, prima din România care încearcă să cuantifice în termeni financiari reali costurile şi beneficiile educaţiei pentru stat şi pentru societate - concluziile pe care ar trebui să le tragem sunt clare. Educaţia este una dintre investiţiile cele mai avantajoase pe care le poate face un stat, fapt demonstrat cu date în studiul pe care l-am realizat împreună cu Deloitte România. Este nevoie ca statul să respecte legea şi să aloce Educaţiei cele 6 procente din PIB la care s-a obligat. World Vision România, prin programele sale, adăuga resurse financiare la sumele pe care le investeşte statul, iar aceste sume au impact direct atât în calitatea educaţiei, cât şi în accesul la educaţie", a concluzionat Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România.

Studiul "Costul educaţiei: investiţie, randament, impact" a fost efectuat de Deloitte România la solicitarea Fundaţiei World Vision, pe baza seturilor de datelor disponibile din surse publice (desk research).

Studiul a fost realizat pentru următoarele categorii de statut ocupaţional: lucrător pe cont propriu în activităţi neagricole, agricultor, şomer, salariat conform, pentru următoarele niveluri de studii: primar/ISCED 0-1, secundar/ISCED 2-3, superior/ISCED 5-7.

În prezentul studiu nu sunt prezentate informaţii referitoare la categoria "Patroni"/"Antreprenori" din cauza nivelului limitat de informaţii.

Totodată, studiul face parte din seria de cercetări şi iniţiative ale World Vision din domeniul educaţiei, printre care se numără studii precum "Investiţie în educaţia copiilor din mediul rural" (2017), "Cursa celor 30 de ani de educaţie în România... rurală" (2020), "Bunăstarea copilului din mediul rural".

 

 

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 500 de comunităţi din 18 judeţe.

Citește și...
Elevii primei școli smart din mediul rural vor primi educație alimentară. Programul este unic în țară
Elevii primei școli smart din mediul rural vor primi educație alimentară. Programul este unic în țară

Elevii primei școli smart din mediul rural, aflată la Ciugud, în județul Alba, primesc în acest an școlar nuci proaspete culese din livezile românești.

Cîmpeanu: Guvernul a aprobat preluarea tuturor creşelor în sistemul de educaţie naţional
Cîmpeanu: Guvernul a aprobat preluarea tuturor creşelor în sistemul de educaţie naţional

Guvernul a aprobat preluarea tuturor creşelor în sistemul de educaţie naţional, şi a decis costul standard per copil în creşă la 15.000 de lei, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Politicienii vor să rescrie sistemul de educaţie din România. În ce constă proiectul
Politicienii vor să rescrie sistemul de educaţie din România. În ce constă proiectul "România educată"

În frunte cu Preşedintele, politicienii vor să rescrie sistemul de educaţie şi să transforme scoala românească în una mult mai bună.

Recomandări
Primele condamnări obținute de Parchetul European condus de Kovesi. Ce a făcut un fermier italian cu fondurile europene
Primele condamnări obținute de Parchetul European condus de Kovesi. Ce a făcut un fermier italian cu fondurile europene

Justiția din Spania a pronunțat primele condamnări pentru fraude cu fonduri europene într-un caz instrumentat de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi.

Raidul militar isrealian de la Jenin, cel mai sângeros din ultimii ani, ar putea isca o a treia revoltă palestiniană
Raidul militar isrealian de la Jenin, cel mai sângeros din ultimii ani, ar putea isca o a treia revoltă palestiniană

Raidul militar israelian de la Jenin a fost cel mai sângeros din ultimii ani și face ca o revoltă palestiniană să fie mai probabilă.

Ce ar putea România să cumpere de la francezi. ”Nu vom discuta doar despre corvete, ci și despre submarine”
Ce ar putea România să cumpere de la francezi. ”Nu vom discuta doar despre corvete, ci și despre submarine”

România ar urma să cumpere de la francezi cel puțin un submarin, pe lângă cele patru corvete pentru care există un contract în derulare, au declarat surse diplomatice de la Paris, care speră să obțină înțelegeri profitabile în țara noastră.