Analiza care arata influenta religiei ortodoxe asupra populatiei romanesti. Cand sunt conceputi cei mai multi copii
De peste un secol, cei mai multi copii din tara noastra sunt conceputi in Postul Craciunului, iar cei mai putini in Postul Pastelui.
Asta reiese din datele unui studiu publicat in revista internationala: "Human Reproduction". Analiza, facuta in premiera mondiala, dezvaluie influenta religiei ortodoxe in relatiile de cuplu asupra populatiei romanesti.
Oamenii vad Nasterea Domnului, ca pe o sarbatoare vesela, si mai incalca regulile. Moartea acestuia insa ii sperie si ii face abstinenti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Studiul acopera o perioada de peste un secol - din 1905 pana azi. Cercetatorii au luat lunile in care se nasc cei mai multi copii in randul crestinilor ortodocsi. Au ajuns la acest grafic, in care varfurile de nasteri sunt in martie si in lunile august-septembrie.
Cele mai putine nasteri au loc in noiembrie, decembrie si ianuaie. Ca sa afle cand au fost conceputi acesti copii, specialistii au scazut 9 luni - durata unei sarcini normale. Cei nascuti in martie au fost conceputi in iulie - perioada care corespunde cu inceputul vacantelor si al concediilor. Insa cei mai multi, ca numar, sunt conceputi in noiembrie-decembrie. Exact in Postul Craciunului. Vedem aici ca in lunile martie-aprilie a fost abstinenta trupeasca severa, semn ca majoritatea tine postul pastelui nepatat.
Femeie: "Postul se tine, dar in momentul in care formezi un cuplu, in mod normal, parintele ar trebui sa-ti dea dezlegare pentru ca asa am auzit ca se procedeaza. Din punctul meu de vedere fiecare cu ideea lui, Dumnezeu nu este in post, este in sufletul tau, in creierul tau si sus acolo"
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei sustine ca aceste studii arata lumea moderna s-a indepartat de biserica.
Vasile Banescu, purtator de cuvant patriarhie: "Asta inseamna un reflux al traditiilor, un reflux al randuielii traditionale care practic coagula societatea romaneasca mai veche. Invatatura bisericii prezinta evident postul ca pe un exercitiu al vointei, de abstinenta, dar niciodata in mod rigid''
Si totusi, de ce cei mai multi copii sunt conceputi in Postul Craciunului?!
Prof. univ. Claudiu Herțeliu, co-autorul studiului decanul facultatii de Cibernetica, ASE: "Tine de noaptea care este mai lunga in perioada aia, tine si de faptul ca e mai frig afara. Se fac de obicei casatoriile inainte de postul Craciunului dupa ce a fiert vinul - sarbatoarea Craciunului este deci mai vesela."
Dintre evenimentele importante ale vietii, casatoria si botezul respecta cel mai mult sarbatorile si posturile. In schimb cand vine vorba despre divort, nimeni nu tine cont.
Sursa: Pro TV
Etichete: casatorie, copii, nastere, sex, postul pastelui, postul craciunului, abstinenta,
Dată publicare:
14-01-2016 19:00