Statistica alarmanta a INS, privind declinul demografic in Romania. Care sunt cauzele acestui fenomen
Doar in 25 la suta din gospodriile Romaniei mai cresc copii. Numarul lor s-a redus la jumatate fata de anii '90. O arata cele mai recente date facute publice de ''Institutul National de Statistica''.
Si mai alarmant este ca autoritatile nu au nicio politica de redresare a acestui declin demografic, sustin sociologii. De vina sunt si conditiile de locuit, care nu s-au schimbat vizibil in ultimul deceniu. Peste jumatate dintre case au igrasie, cateva milioane nu au apa curenta si in 30 la suta dintre ele banii familiei se duc doar pe facturi.
Statisticile arata o situatie de-a dreptul ingrijoratoare. Si anume ca in acest moment 3,5 milioane de copii cati traiesc in Romania sunt concentrati pe mai putin de un sfert din totalul gospodariilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gelu Duminica, sociolog: "E o tranzitie demografica. Daca inainte ne casatoream la 19 ani, acum ne casatorim la 27. Daca aveam 3 copii pe mama fertila, acum avem 1,2 si trendul e in scadere. Omul prefera sa investeasca mai intai in dumnealui, sa cumpere casa, masina, sa vada lumea, dupa care la peste 30 de ani se gandeste sa faca si copii. Socant e ca nimeni nu reactioneaza."
Statul ar trebui sa incurajeze in mod real familiile tinere, pentru ca rata fertilitatii scade dramatic, iar cei care isi doresc copii la 40 de ani nu prea mai reusesc. Iar cel mai bun ajutor ar putea fi oferit prin ABC-ul civilizatiei: apa, canalizare si utilitati ieftine.
Romania a cheltuit pana acum, din 2007, in special din fonduri europene, peste 5 miliarde de euro pentru canalizare si apa curenta. Cu toate astea, 3 din 5 locuinte nu au nici apa si nici canalizare in prezent. Iar 33 la suta din locuinte au inca veceul in curte.
Cum nu avem apa si suntem pe primul loc la acest capitol in Europa, nu avem nici masini de spalat din gospodarii. In mod paradoxal, desi suntem foarte buni in sectorul IT, avem cea mai mare pondere de locuinte fara un calculator.
Iata cum se face salubrizarea la 2 kilometri de Bucuresti, in comuna Catelu. Acest om sta in gunoi menajer pana la genunchi, in remorca tractorului, 6 ore pe zi.
Localnic: "Asa a ramas - aia de la Glina au masina, la noi cu tractorul, daca atata poate Primaria."
In anul 2014, cea mai mare problema cu a romanilor e igrasia, potrivit anchetei despre "conditiile de locuire" facuta de Institutul National de Statistica. Nu ne permitem sa ne luam o vacanta de o saptamana, sa facem o cheltuiala neprevazuta, ori sa mancam carne sau peste o data la doua zile. Asta si pentru ca o treime din ce castigam dam pe facturi la utilitati, iar 5% pe ratele la banci.