Comparatia Romania - Franta care scoate la iveala un viitor sumbru pentru noi. Dupa 1990, am pierdut lupta demografica

Ultimul update: Vineri 15 Ianuarie 2016 01:39
Data publicarii: Marti 12 Ianuarie 2016 19:00
Categorie: Social

Scaderea populatiei este un pericol major care pandeste Romania, spun specialistii in demografie, care avertizeaza ca in ultimii 25 de ani numarul romanilor a scazut cu 14 la suta.

Asta si pentru ca autoritatile nu au luat masuri care sa incurajeze familiile sa faca mai multi copii. Institutul National de Statistica a facut o paralela intre Romania si Franta, din care se vede clar ce decizii pe termen mediu si lung au functionat in Hexagon. Franta este numarul 1 in Europa la cresterea demografica.

Din 1960 pana in 90 Romania si Franta erau umar la umar la cresterea populatiei: un plus de 25-26 la suta. Din 1990 incoace, francezii s-au incapatanat sa mentina ritmul de crestere si acum sunt mai multi cu 13%. Noi, mai putini cu 14%. Intr-adevar, ei au multi imigranti, iar de la noi au emigrat foarte multi. Dar strict legat de fertilitate, o frantuzoaica naste in medie 2 copii, in vreme ce o romanca doar 1,2. Iar aici NU putem da vina pe emancipare, dar putem da vina pe stat si mai ales pe sistemele de sanatate si educatie. Pentru ca la fiecare o mie de nou-nascuti la noi mor 9, la ei doar 3,5.

Comparatia cu Franta a fost facuta de Institutul National de Statistica, pentru ca e printre putinele state din Uniunea Europeana cu spor natural pozitiv al populatiei.

Reteta frantuzeasca pe termen lung s-a bazat pe masuri fiscale adresate direct persoanelor care au copii - le-au dat bani parintilor, iar alocatia nu creste electoral, ci odata cu numarul copiilor. Avantajele in natura inseamna o retea de crese si gradinite asezate la mai putin de 1 kilometru departare de orice locuinta. Scutirile de impozite pentru familii ar fi a treia masura esentiala. Niciuna nu este insa cu efect imediat - la ei rezultatele s-au vazut in 50 de ani. La noi, deja sistemul de pensii are probleme cu finantarea, iar specialistii avertizeaza ca vor urma altele si mai mari.

Un primar din Serbia cauta 600 de mirese. Ofera 3.000 de euro pentru fiecare casatorie

"In 2050, cifra este de 52 de persoane varstnice la 100 de adulti.....o dublare a sarcinii economice? Cum se va putea asigura securitatea economica a populatiei Romaniei in aceste conditii?", se intreaba Vasile Ghetau, centrul de cercetari demografice.

"Vor fi anumite anumite probleme atat in asigurarea serviciilor persoanelor cu varste inaintate, dar si pentru asigurarea pensiilor pentru generatiile viitoare", atrage atentia si Tudorel Andrei, presedintele INS.

Un raport al Academiei Romane arata ca in 2060 populatia Romaniei ar ajunge, in varianta optimista, la 14,3 milioane de locuitori, iar in varianta pesimista la 12,5 milioane de locuitori.

9 fenomene demografice petrecute in 2014 de care nu stiai. ​INFOGRAFIC

9 fenomene demografice petrecute in 2014 de care nu stiai. ​INFOGRAFIC

casa regala a Romaniei

Premierul Dăncilă, la Palatul Elisabeta. A participat la un prânz cu reprezentanţii Casei Regale

Icoana Maicii Domnului, "Grabnic Ascultătoare", adusă în Capitala pentru Duminica Ortodoxiei

Diana, tânăra care a renunțat la cadouri de ziua ei și le-a cerut, în schimb, prietenilor să doneze sânge

Fiscul face precizări despre fostul om al străzii care are poprire pe salariu. Cine este de vină

Tinerii din Baia Mare au renunțat la smartphone pentru câteva ore și s-au adunat la șezătoare

73 de cupluri din Târgu Jiu au sărbătorit nunta de aur. ”Trebuie să ierţi ca să rezişti”

iulia

Gestul impresionant al unei fetițe de 8 ani pentru salvamontiștii din Cavnic

Profesor de la Universitatea Babeș-Bolyai, după reformele fiscale: "Am fost minţit”

Asistați social puși la treabă în Florești. Mesajul primarului din comuna clujeană

A trăit 10 ani pe străzi, iar acum și-a găsit serviciu. Fiscul îi pune însă poprire pe salariu

25.000 de vouchere în valoare de 500 de lei pentru biciclete, anunțate de Primăria Capitalei

La 36 de ani, un bărbat s-a înscris în clasa I. ”Am învățat bastonașele, trec la litere acum”