Cele 300 de taxe si impozite care ii descurajeaza pe tinerii romani sa-si deschida o afacere. "Cu greu reusim sa le acoperim"
In Romania, cinci din zece studenti vor sa-si deschida o afacere, dar numai unul reuseste sa faca acest lucru. Si asta pentru ca povara fiscala este imensa: avem cele mai multe taxe si impozite din Uniunea Europeana.
Trist este ca inclusiv cei care razbat abia traiesc din banii pe care ii castiga.
Cu 5.000 de euro, bani de la parinti, Radu si Simona, fosti studenti la Administrarea Afacerilor, au pornit cu un centru de copiere, iar acum fac materiale publicitare. Povestesc ca le e greu sa se mentina pe linia de plutire.
"Noi am incercat inca de la inceput sa fim cat mai corecti si legali se poate, 100% nu cred ca e cineva in tara noastra. Si e greu pentru ca ai ca si concurenti alte firme care nu fac totul legal", spune Radu Podaru.
"Costurile, fiind in Piata Victoriei, ajung la alt nivel. 3.000 de euro pe luna, doar costurile fixe. Cu greu reusim sa le acoperim", spune si Simona Vartan.
Vlad a intrat in afaceri dupa ce a terminat facultatea. A renuntat la postul in domeniul auto si a investit cei 5.000 de euro stransi intr-o platforma de tractari second hand. Dupa doi ani are opt angajati si un parc cu 30 de masini pe care le inchiriaza. Profitul este unul modest, pentru ca darile catre stat sunt mari si are concurenta de pe piata neagra.
O analiza Ernst&Young arata ca 52% dintre studentii din Romania vor sa inceapa o afacere in urmatorii doi ani. Insa, doar unul din zece si reuseste sa faca acest lucru, potrivit sociologilor. Iar dintre cei care ajung sa puna pe picioare o afacere, doar 10% rezista pe piata mai mult de un an.
George Butunoiu, sociolog: "Sunt multe taxe si e multa birocratie. Indiferent ce ai face si cat ai vrea sa fii in legalitate, nu poti, fiind atat de complicat si atatea legi, reguli si taxe, dintre care multe sunt absurde".
Adrian are o firma de productie care merge bine. Inainte de asta insa, a incercat sa faca bani cu un studio foto, care nu a mers.
Adrian Fako, director firma software: "De la a face cateva poze, la a face un business sustenabil e distanta. Atunci costurile lunare ale unui studio foto depaseau cu mult incasarile. Si nu merita."
In Romania sunt aproape 300 de taxe, tarife, contributii si impozite, cele mai multe din Uniunea Europeana. Potrivit Bancii Mondiale, o companie are nevoie de 200 de ore pe an ca sa-si achite toate obligatiile fata de statul roman.
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, impozite, studenti, investitii, profit,
Dată publicare:
31-07-2014 21:55