Romanul care a transformat pasiunea pentru pasarile exotice intr-o afacere de mii de euro. De ce risca sa dispara din parcuri
Bogatia de culoare pe care pasarile exotice au adus-o in parcurile din Bucuresti este pe cale de disparitie. Paunii multicolori, lebedele negre sau ratele africane, pe care ii admiram in alti ani, nu mai apar in oras, pentru ca bugetul a intrat la apa.
Ii gasim la ferma de unde erau adusi odata cu primavara, din satul cu nume predestinat - Pupaza - din judetul Calarasi. In Bucuresti inca mai exista cateva locuri unde pot fi admirate pasari exotice. Parcul Cismigiu este un astfel de exemplu, pe lacul special amenajat aici mai sunt cateva exemplare de lebede albe sau negre, gaste salbatice, rate cu ciuf sau Mandarin.
Din nefericire, acesta este un caz izolat, in Bucuresti. Multe parcuri si-au pierdut din stralucire, odata cu plecarea pasarilor exotice. Alta data privite si admirate de mii de bucuresteni, zburatoarele colorate ale lui nea Gica de la Pupaza stau acum la ferma de pe malul lacului, asteptand, aidoma unor actori, intalnirea cu publicul.
Ratele mandarin si cele caroline au stat patru ani in parcurile din Bucuresti, pana cand s-au terminat banii primariei, ne povesteste nea Gica. La fel si gastele Califar si cele de Nil. Acum, pasarile exotice nu mai reprezinta o afacere, insa le-a construit o ferma si nu vrea sa renunte la ele. Marturiseste ca ii ocupa 365 de zile pe an. Printre paunii arlechin, imperial alb si India Blue, nea Gica de la Pupaza se simte in familie.
"Ma intrebau copiii, cand aveam paunii in parc: nene, ce par mare are paunul! De multe ori am refuzat sa le dau pasari pentru ca ma intrebau daca se mananca", povesteste el.
Mandru nevoie mare, gospodarul ne face cunostinta si cu lebedele albe si negre. Lasate in libertate pe lacul din spatele fermei, pasarile cu gatul interminabil sunt si cele mai profitabile, ne explica proprietarul."Puii de lebada neagra sunt intre 300 si 500 euro perechea de pui. Astea mature, intre 800 si 1000 de euro."
De departe insa, perla coroanei, sau regele fermei, este papagalul Loreto. 10 ani a facut spectacol, in aplauzele copiilor, la Circul din Bucuresti. Timp de patru ani, bucurestenii au putut admira miile de pasari exotice ale lui Nea Gica. Acum contractul in valoare de peste 100.000 de euro s-a incheiat, insa are altele cu Gradina Zoologica si cu Circul de Stat.