Intreprinderea sociala, un nou tip de afacere care incepe sa functioneze si in Romania. Principiul dupa care functioneaza
"Bine faci, bine gasesti". Cunoscutul proverb este aplicat cu succes in cazul intreprinderilor sociale care incep sa functioneze si la noi in tara.
Intreprinderile sociale sunt afaceri care obtin sponsorizari numai daca impart profitul cu persoane aflate in dificultate. Oameni nevoiasi sau bolnavi primesc astfel un ajutor nesperat, dintr-o lectie de solidaritate.
Sponsorizata cu 7.000 de euro, o organizatie neguvernamentala a infiintat in comuna Teliu din judetul Brasov un salon de infrumusetare. A creat astfel doua locuri de munca, iar satencele sunt bucuroase ca au un coafor unde sa se aranjeze. Zilnic, fac cel putin zece programari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Lumea s-a obisnuit. La inceput li s-a parut mai neobisnuit, sa zic, dar chiar avem de lucru si asta e foarte important", a spus Simona Bodiceanu, coafeza.
Un tuns costa 8 lei. Iar la trei luni de la infiintare, afacerea a intrat pe profit. Cele doua angajate pastreaza 90% din castiguri. Restul ajunge la comunitate.
"In luna martie s-au creat 200 de truse de igiena personala. S-au impartit elevilor si comunitatilor de romi", a spus Madalin Bodiceanu, initiatorul proiectului.
La Sibiu, un psiholog entuziast a obtinut o finantare de 30.000 de dolari. A inchiriat un garaj in care a infiintat un centru de sanatate mentala care se autofinanteaza si unde, in fiecare zi, mai multe persoane fac terapie prin arta. Sunt create aici boluri, suporturi de lumanare, cani si platouri, care sunt apoi scoase la vanzare.
"Trebuie sa ne concentram spre produse care sunt vandabile si care au investita in ele calitate si ca atare pot sa beneficieze si de un pret poate un pic mai ridicat decat produsele obisnuite. In special ne preocupa corpurile de iluminat de arta", a spus Mugur Fratila, directorul asociatiei.
Din banii castigati, o parte este reinvestita in recuperarea persoanelor cu probleme psihice.
Sursa: Pro TV
Etichete: afaceri, cazuri sociale, sponsorizari, acte de caritate,
Dată publicare:
16-07-2014 19:57