Studentii basarabeni, revoltati de noua editie a dictionarului moldovenesc-roman
A doua editie a dictionarului moldovenesc-roman starneste rumoare si proteste printre studentii basarabeni din Romania.
La Universitatea Dunarea de Jos din Galati, de exemplu, tinerii veniti de dincolo de Prut cer scoterea lui din uz, pe motiv ca nu intruneste elementele unui dictionar care traduce termeni dintr-o limba in alta, decat, cel mult, din rusa in romana.
Ghidul, aparut in decembrie 2011, este reeditarea volumului aparut prima data in 2003.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
"Conform acestui asa-zis dictionar, cuvantul "roman" s-ar traduce in romana prin "tigan", sau "gascca" s-ar traduce prin "satra". Iar exemplele cu tenta discriminatorie pot continua.
Tinerii din Republica Moldova, care studiaza de cativa ani in Galati, povestesc, oarecum ironic, ca n-au avut niciodata nevoie de acest dictionar pentru a intelege ce spun colegii sau profesorii lor romani. Iar ghidul, de cele mai multe opri, mai mult ii incurca.
Tot specilistii basarabeni spun ca moldovenescul "toporas" s-ar traduce prin "ghiocel" in romana, iar "dulap" ar insemna "masa de bucatarie".
Studentii din Galati au condamnat public aparitia acestui dictionar, mai ales ca, in decembrie, a aparut de sub tiparul Academiei de Stiinte din Republica Moldova si cea de-a doua editie.
Demersului lor li s-au alaturat si tineri din alte 9 organizatii studentesti din centre universitare precum Bucuresti, Brasov, Iasi, Sibiu, Cluj sau Craiova.
Organizatiile studentilor basarabeni vor sa trimita memorii la presedintie Republicii Moldova si la seful Guvernului si vor cere interzicerea prin lege a acestui dictionar.