Statul sare in ajutorul romanilor care vor sa acceseze fonduri UE pentru agricultura. Proiectele care iti garanteaza reusita
Vreti sa luati bani europeni ca sa cresteti pui, legume ori poate zmeura, dar nu stiti sa intocmiti dosarul de finantare?
Ministerul Agriculturii a pus pe site zece proiecte deja scrise (ca sa le accesati, click aici), in care trebuie doar sa va treceti numele si parametrii terenului sau ai constructiei dumneavoastra. Scapati astfel de cheltuielile de consultanta si aveti garantia, in proportie de 90%, ca primiti fondurile dorite.
A terminat trei facultati, are doua masterate si un doctorat, dar tot nu a gasit reteta succesului. Abia la Aiud, in judetul Alba, Virgil si-a descoprit menirea: dupa ce a deschis cu bani europeni o pepiniera de pomi fructiferi: "Cel mai important este inceputul, sa investesti, sa poti sa te dezvolti. Banii astia au venit foarte bine, deoarece la inceput e cea mai mare cheltuiala la o pepiniera pomicola".
A facut cu greu un dosar de finantare, prin care a luat 10.000 de euro, nerambursabili. Cofinantarea au fost banii de nunta. A pornit de la un hectar, in 2009, iar acum puietii se intind pe 14 hectare: "60 de soiuri din toate speciile pomicole si in jur de 200.000 de pomi anual produc la vanzare".
Pana nu demult paiele erau arse pe miristi, acum insa legea interzice acest lucru. Comisia Europeana ne invata ce sa facem cu ele: a finantat cu 140.000 de euro fonduri nerambursabile un proiect care transforma toate aceste paie in bricheti.
Masinaria din satul Gorneni, judetul Giurgiu, este abia la inceput. Nu foloseste niciun aditiv, cum sunt cele pe rumegus. Paiele de grau tocate marunt contin o substanta care, prin presare hidraulica, se lipeste natural si creaza aceste bucati compacte. Atunci cand ard degaja o putere calorica apropiata de cea a peletilor din stejar sau fag.
Ca sa auzim cat mai multe astfel de povesti de succes, Ministerul Agriculturii a pus pe site zece proiecte de accesare a fondurilor europene gata facute.
Fie ca vrei o ferma de gaini pentru oua sau pentru carne ori ferma de vaci sau porci, proiectele sunt deja formulate. Gasiti si pentru plantatie de zmeure ori legume. Atentie, insa! Proiectul tehnic trebuie completat cu detaliile fiecarui solicitant. Sumele pentru care puteti aplica variaza intre 5.000 si 200.000 de euro.
In agricultura, Romania are cea mai buna absorbtie de fonduri europene - 83%. Din 150.000 de solicitanti, 97.000 au primit banii - in total, 7,4 miliarde euro din 2008 si pana acum.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, ministerul agriculturii, fonduri europene,
Dată publicare:
08-05-2015 18:53