Statul roman si-a manifestat iar interesul pentru "Cumintenia Pamantului". Mostenitorii spun ca sunt "sfidati pur si simplu"

Dată publicare: 24-03-2015 19:02
Dată actualizare: 27-03-2015 07:02


Statul roman vrea sa cumpere ''Cumintenia Pamantului'' - cea mai valoroasa opera de arta din Romania, scoasa la vanzare pentru 20 de milioane de euro.

"Asta auzim insa de 7 luni incoace si nu se intampla nimic" - declara suparati mostenitorii, care sustin ca au pierdut, intre timp, posibili cumparatori.

In prezent, o comisie a Ministerului Culturii poarta negocieri in secret pentru achizionarea sculpturii lui Constantin Brancusi.

Cumintenia Pamantului, sculptata de Constantin Brancusi in 1910, a fost scoasa la vanzare de proprietari in septembrie 2014. Conform legii, Ministerul Culturii avea la dispozitie 30 de zile sa decida, in scris, daca exercita sau nu dreptul de preemtiune. Pana acum, reprezentantii statului si-au aratat interesul doar pe vorbe.

"Este o piesa de o valoare inestimabila si nu ma refer la valoarea ei pe piata artei si noi facem tot ce este in puterea noastra, in spiritul si in litera legii pentru a ne proteja patrimoniul. Exista o comisie la confidential care a fost stabilita, care este in plina negociere", a spus Bogdan Stanoevici, secretar de stat in ministerul Culturii.

"Care negocieri? Nu a fost nici un fel de negociere. Nici ca o cumpara, nici ca n-o cumpara. Suntem sfidati pur si simplu", a spus unul dintre mostenitori.

Suparati ca statul ii incurca de mai bine de 6 luni, reprezentantii mostenitorilor sustin ca doar din bunavointa mai asteapta inca un raspuns. Si ca din punct de vedere legal, termenul de exercitare a preemtiunii a expirat.

"A afirma pur teoretic "da, statul este interesat sa cumpere", nu exista pentru ca din punct de vedere legal este necesara acceptarea sumei propuse de catre proprietari", a spus Bogdan Grabowski, avocatul mostenitorilor.

Suma ceruta ramane 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a reevaluat, insa, sculptura si va veni la negocieri cu propria varianta. In toamna, potrivit proprietarilor, sase persoane fizice si juridice ar fi fost interesate de achizitionarea Cuminteniei. Acum, pentru ca se tem de complicatii, multi ar fi renuntat.

"Mai exista 2 interesati in acest moment, care, insa, manifesta un soi de interes bine moderat si temperat", a spus Valentin Sangeorzan, manager Artmark.

Cumintenia Pamantului ramane cea mai valoroasa opera de arta de pe teritoriul Romaniei. Tocmai datorita importantei sale nu este tinuta in casa mostenitorilor, ci la Muzeul Cotroceni. Aici poate fi vizitata in continuare, pana cand vom afla cine va fi noul proprietar.


VIDEO PROTVPLUS.RO