"Cumintenia Pamantului" ar putea ajunge in posesia statului roman. Disputa intre mostenitorii operei si Victor Ponta
Vom plati 20 de milioane de euro pe opera "Cumintenia pamantului" a lui Constantin Brancusi, daca se dovedeste ca retrocedarea s-a facut corect.
Asta a spus joi Victor Ponta, dupa ce le-a cerut autoritatilor, inca de zilele trecute, sa verifice daca nu cumva instanta a dat un verdict gresit atunci cand le-a inapoiat opera proprietarilor. Premierul sustine ca ar exista un act de vanzare-cumparare intre statul roman si rudele mostenitorilor, semnat prin anii '50.
Instanta a decis in urma cu 4 ani ca opera "Cumintenia pamantului" este a mostenitorilor lui Gheorghe Romascu, cel care a cumparat-o in 1910 de la Brancusi si caruia i-a fost confiscata in anii '50.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Aceasta hotarare este contestata acum de Victor Ponta, care invoca existenta la dosar a unui act de vanzare cumparare intre mostenitori si statul roman.
"S-a depus la dosar inclusiv actul de vanzare-cumparare intre statul roman si fostul proprietar. Este la dosarul cauzei actul de vanzare si banii care s-au dat atunci, nu stiu, cateva zeci de mii. Proprietarii vor sa ne revanda opera pe care noi le-am retrocedat-o. Eu vreau sa vad acum daca dam 20 de milioane de euro din banii dumneavoastra in mod corect. Daca ii dam in mod corect, asta e, o sa-i dam", a spus Victor Ponta.
Mostenitorii sustin insa ca actul nu exista si ca familia Romascu nu a primit niciun ban de la comunisti.
"Domnul Ponta, care e jurist, ori e rau-voitor ori e intr-o eroare cumplita. Actul stiti care este? Este un proces verbal de transfer de la Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste catre Muzeu", a spus Dinu Viloiu, unul dintre mostenitorii sculpturii.
"Nu exista un act de vanzare-cumparare, nicio chitanta si niciun alt documentar financiar din care sa rezulte ca a fost platita o anumita suma de bani", spune Bogdan Grabowski, avocatul mostenitorilor.
Ministrul Culturii si reprezentantii Muzeului National de Arta nu au confirmat, dar nici nu au infirmat existenta acestui document. Mai mult, Kelemen Hunor a anuntat ca vrea sa cumpere lucrarea. Daca nu va face acest lucru, statuia va fi vanduta la licitatie. Sase cumparatori, jumatate straini, s-au aratat pana acum interesati.
"Cumintenia Pamanatului nu va pleca din tara. Nu va avea niciodata semnatura unui ministru al Culturii pentru a pleca din tara", a spus Kelemen Hunor.
"Cumintenia Pamantului", care se afla deocamdata in sala tezaurului de la Muzeul Cotroceni, este considerata una dintre cele mai importante opere ale secolului 20.
Sursa: Pro TV
Etichete: Brancusi, opera, victor ponta, cumintenia pamantului,
Dată publicare:
02-10-2014 18:28