Statul român nu sprijină tinerii, deşi ar fi putut să acceseze bani europeni pentru ei

Ultimul update: Luni 14 August 2017 16:19
Data publicarii: Vineri 11 August 2017 18:17
Categorie: Financiar

Tinerii o duc greu la noi în ţară. Mai exact, o treime dintre cei până în 29 de ani trăiesc în sărăcie, arată un studiu recent.

Se angajează cu chiu, cu vai, şi cum şcoala nu îi pregăteşte cum trebuie pentru piaţă muncii, sunt plătiţi prost până capătă experienţă.

Mai grav este însă situaţia celor care nu îşi găsesc un loc de muncă. Rata şomajului în rândul tinerilor este, de altfel, mult mai mare decât media naţională.

La 26 de ani, Alexandru lucrează că distribuitor de băuturi răcoritoare. Multă muncă fizică, prin căldură, pentru care este plătit cu salariul minim pe economie.

Alexandru: "Credeţi că oferă cineva mai mult? 14 milioane, 15 milioane, mai mult de atât, nu. Dacă merg mai departe cu şcoala, studii, facultăţi, credeţi că ajungem undeva? Sunt şomeri cu facultăţi. Şi tot nu-ţi găsesc de muncă.”

Creştere alarmantă a sinuciderilor în SUA. 5 tineri mor în fiecare zi

1 din 3 tineri din România, între 15 şi 19 de ani, trăieşte în condiţii de sărăcie, adică de pe o zi pe altă, arată datele Monitorului Social.

Este o rată de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene. Sunt tinerii care nu au găsit un loc de muncă sau cei plătiţi cu salarii mici. O situaţia contrastantă cu cea de pe piaţă muncii, unde e mare nevoie de oameni, în toate domeniile, spun specialiştii în resurse umane. Dar între ce oferă angajatorii şi cerinţele tinerilor este o mare prăpastie.

Elena, specialist în HR: ”Sunt angajaţi, proaspăt absolvenţi care au pretenţii să câştige şi 1000 de euro, în condiţiile în care nu au experienţă. Şcolile nu pregătesc angajaţii după nevoia angajatorilor.”

La folosirea calculatorului, de exemplu, o abilitate pe care o cer mai toţi angajatorii, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Doar 24% dintre tineri ştiu să folosească un calculator, în timp ce vecinii bulgari, de pildă, depăşesc media europeană de 33%.

Îngrijorător este că statul ignoră aceste statistici şi nu îi sprijină pe tineri, deşi ar fi putut să acceseze bani europeni pentru ei.

Mihai Dragoș, președintele Consișiului Tineretului din România: "Este vorba despre un buget total de 568 de milioane pe care România ar fi putut să îi acceseze pentru programe de reconversie profesională, de consilere pentru a facilita angajarea acestor tineri şi pe care ar fi putut să îi cheltuie începând cu 2014. Din păcate, România a eşuat complet şi în 2014, şi în 2015, şi în 2016 şi acum în 2017."

Abia acum Ministerul Muncii a anunţat că va accesa 47 de milioane de euro, adică mai puţin de 10% din aceste fonduri, pentru a-i ajută pe tineri să intre pe piaţa muncii.

Rata şomajului în rândul lor este de peste 13%, adică mai mult decât dublul mediei naţionale.

 

Un român din trei pleacă nemulţumit de la restaurant. De ce sunt atât de proaste serviciile

Un român din trei pleacă nemulţumit de la restaurant. De ce sunt atât de proaste serviciile

VIDEO PROTVPLUS.RO

piscina

Vremea instabilă a afectat profiturile ștrandurilor și piscinelor: ”Dăm 20 de bilete pe zi”

Pe cine ar vrea Teodorovici să ierte de datorii. Banii, suficienți pentru a face 4.000 km de autostradă

Mugur Isărescu a obţinut în 2017 venituri de 787.206 lei pentru funcția de la BNR

Teodorovici: De amnistia fiscală ar putea beneficia companii de stat cu datorii istorice

Proiectul privind plafonarea prețului la gaze a fost retras de pe site-ul Guvernului. Reacția lui Teodorovici

ANAF scoate la vânzare telefon iPhone cu 249 de lei

Bani, lei - Agerpres

Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,39%

Promoție la Tarom de Ziua Aviației. Spre ce destinații de vacanță se ieftinesc biletele

Maserati vândut de ANAF la prețul unei Dacii. Cât costă un BMW

Producţia de ceapă, de cinci ori mai mică faţă de anul trecut. România, nevoită să importe leguma

Cine sunt românii care ar putea călători în SUA fără vize. Declarația ministrului Finanțelor

ANRE crește cu 5,83% preţul final la gaze pentru clienţii casnici, de la 1 august