Statul român nu sprijină tinerii, deşi ar fi putut să acceseze bani europeni pentru ei

Ultimul update: Luni 14 August 2017 16:19
Data publicarii: Vineri 11 August 2017 18:17
Categorie: Financiar

Tinerii o duc greu la noi în ţară. Mai exact, o treime dintre cei până în 29 de ani trăiesc în sărăcie, arată un studiu recent.

Se angajează cu chiu, cu vai, şi cum şcoala nu îi pregăteşte cum trebuie pentru piaţă muncii, sunt plătiţi prost până capătă experienţă.

Mai grav este însă situaţia celor care nu îşi găsesc un loc de muncă. Rata şomajului în rândul tinerilor este, de altfel, mult mai mare decât media naţională.

La 26 de ani, Alexandru lucrează că distribuitor de băuturi răcoritoare. Multă muncă fizică, prin căldură, pentru care este plătit cu salariul minim pe economie.

Alexandru: "Credeţi că oferă cineva mai mult? 14 milioane, 15 milioane, mai mult de atât, nu. Dacă merg mai departe cu şcoala, studii, facultăţi, credeţi că ajungem undeva? Sunt şomeri cu facultăţi. Şi tot nu-ţi găsesc de muncă.”

1 din 3 tineri din România, între 15 şi 19 de ani, trăieşte în condiţii de sărăcie, adică de pe o zi pe altă, arată datele Monitorului Social.

Este o rată de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene. Sunt tinerii care nu au găsit un loc de muncă sau cei plătiţi cu salarii mici. O situaţia contrastantă cu cea de pe piaţă muncii, unde e mare nevoie de oameni, în toate domeniile, spun specialiştii în resurse umane. Dar între ce oferă angajatorii şi cerinţele tinerilor este o mare prăpastie.

Elena, specialist în HR: ”Sunt angajaţi, proaspăt absolvenţi care au pretenţii să câştige şi 1000 de euro, în condiţiile în care nu au experienţă. Şcolile nu pregătesc angajaţii după nevoia angajatorilor.”

La folosirea calculatorului, de exemplu, o abilitate pe care o cer mai toţi angajatorii, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Doar 24% dintre tineri ştiu să folosească un calculator, în timp ce vecinii bulgari, de pildă, depăşesc media europeană de 33%.

Îngrijorător este că statul ignoră aceste statistici şi nu îi sprijină pe tineri, deşi ar fi putut să acceseze bani europeni pentru ei.

Mihai Dragoș, președintele Consișiului Tineretului din România: "Este vorba despre un buget total de 568 de milioane pe care România ar fi putut să îi acceseze pentru programe de reconversie profesională, de consilere pentru a facilita angajarea acestor tineri şi pe care ar fi putut să îi cheltuie începând cu 2014. Din păcate, România a eşuat complet şi în 2014, şi în 2015, şi în 2016 şi acum în 2017."

Abia acum Ministerul Muncii a anunţat că va accesa 47 de milioane de euro, adică mai puţin de 10% din aceste fonduri, pentru a-i ajută pe tineri să intre pe piaţa muncii.

Rata şomajului în rândul lor este de peste 13%, adică mai mult decât dublul mediei naţionale.

 

Un român din trei pleacă nemulţumit de la restaurant. De ce sunt atât de proaste serviciile
Un român din trei pleacă nemulţumit de la restaurant. De ce sunt atât de proaste serviciile
VIDEO PROTVPLUS.RO
Lufthansa, pasager, judecata,
Trucul ”orașului ascuns”. De ce a dat Lufthansa în judecată un călător
Lovitură pentru Europa. Încă o putere economică a UE devine dependentă de Rusia
Studiu. Românii nu au scăpat de mirajul telefoanelor și al televizoarelor smart
Afaceri cu lemnul rămas la ocoalele silvice. Decorațiunea care se vinde cu 500 de euro
România are livezi, dar nu are recolte. Nu știm să lucrăm cu specialiști
Cum justifică Teodorovici majorarea deficitului la 2,76% din PIB
silozuri, cereale, romani,
Soluția fermierilor pentru a păstra marfa până când îi creşte preţul pe piaţă
ANAF renunță la popriri și introduce medierea pentru datornici. Cum va funcționa
Cenzorii chinezi lucrează peste program ca să elimine veștile proaste despre economie
Mai multe companii din vestul ţării şi-au anunţat retragerea din România. "O lovitură grea"
Nu ne permitem să mâncăm la restaurant. Cât cheltuie un român lunar ca să iasă în oraș
Economia României a crescut anul trecut cu 4,1%, sub aşteptări