Romania, pe primul loc in Europa la numarul de decese provocate de cancerul de san, ovarian si de col. Cum s-a ajuns aici
Romania ramane in fruntea Europei ca numar de decese provocate de cancerul ovarian, de san si de col uterin. Si mai grav este ca avem din ce in ce mai multe femei care se imbolnavesc, in timp ce in UE incidenta este in scadere.
S-a ajuns aici din cauza accesului limitat la investigatii medicale si tratament, dar si a lipsei de informare. Tocmai de aceea, astazi am lansat Coalitia pentru Sanatatea Femeii, o initiativa a Fundatiei Renasterea, care promoveaza preventia si diagnosticarea precoce a cancerului.
Ana Maria Bordea a descoperit ca are cancer mamar in urma cu doi ani. Marturiseste ca inainte sa se imbolnaveasca nu-si facea analize periodic: "Nu-mi faceam controale si daca nu ma durea ceva nici nu ajungeam pe la medic. Am fost norocoasa din punctul asta de vedere, l-am descoperit in faza incipienta". Ana Maria a reusit sa invinga boala.
Din pacate insa, un studiu recent arata ca doar 59,3% dintre romancele diagnosticate cu un cancer de san, ovarian sau de col uterin supravietuiesc, fata de 69,4%, cat este media europeana.
Medicii le incurajeaza pe femei sa mearga la control macar o data pe an. Pentru a veni in ajutorul lor, Fundatia Renasterea a infiintat Coalitia pentru Sanatatea Femeii. Este un parteneriat strategic intre ONG-uri, medici, pacienti si autoritati care militeaza pentru implementarea unui program national de screening pentru cancerul de san si promovarea celui pentru cancerul de col uterin, accesat pana acum doar de 8% dintre femei.