Un tratament pentru bolnavii de cancer va ajunge si in Romania. In afara se platesc mii de euro, aici ar putea fi decontat

Ultima actualizare: 21-06-2016 17:15

Cercetatori si medici din intreaga lume incearca sa afle daca imunoterapia poate indeparta cancerul. Studiile clinice si tratamentele din ultimii ani au dat rezultate bune in unele cazuri, prelungind viata bolnavilor chiar si cu 10 ani.

Tratamentele imuno-oncologice vor fi introduse si la noi si decontate de stat, dar nu se stie deocamdata de cand. Pana atunci, pacientii romani isi cauta sanatatea peste hotare, platind sume ametitoare din buzunar.

Anca, o tanara de doar 29 de ani, abia mai poate sa vorbeasca despre chinurile prin care trece. In urma cu numai patru luni isi facea planuri si avea o viata linistita. Apoi, o tuse suparatoare a determinat-o sa mearga la un control. Trei luni medicii i-au tot schimbat diagnosticul. La final insa verdictul a fost crunt: melanom cu metastaze pulmonare.

Anca: ''Prima data carcinom, apoi adenocarcinom, am facut o sedinta de chimio si mi s-a intreruprt tratamentul. M-a apucat disperarea, pierdusem deja trei luni in Romania, trei luni in care boala mea a avansat.''

Era prea tarziu pentru tratamentele clasice.

Anca: ''Mi s-a indicat imunoterapia, dar mi s-a spus ca in Romania nu se poate si atunci a ramas sa ma descurc.''

Prietenii au ajuta-o sa stranga bani, aproape 100.000 de euro, pentru ca statul roman nu deconteaza acest tip de tratament. Tanara a mers la o clinica privata din Viena.

Mama Ancai: ''Au zis sa mai asteptam ca va veni si in tara noastra acel program, dar noi nu am mai putut astepta din cauza ca zilele pentru Anca sunt numerate.''

Medicii din Austria au experienta in administrea tratamentelor inovatoare. In urma analizelor amanuntite i-au stabilit fetei o terapie care consta intr-un cocktail de medicamente ce i se administreaza timp de o jumatate de ora, printr-o perfuzie. Apoi, o ora ramane sub observatie.

Medic primar Walter Ebm, CEO Wiener Privatklinik Austria: ''Este diferit de la un pacient la altul, trebuie sa facem analize genetice si sa vedem mai departe ce poate fi facut. In mod normal cancerul blocheaza sistemul imunitar, iar aceasta terapie noua il face sa lupte impotriva celulelor canceroase si sa le elimine.''

Medicamentul introdus in organism ar trebui sa il invete sa realizeze ca tumoarea este nociva si sa o atace. Din pacate, doar 15% dintre pacientii care au urmat acest tratament au obtinut si rezultate. Este adevarat, unora le-a fost prelungita viata si cu 10 ani.

Daca in Austria aceasta terapie functioneaza deja de doi ani, la noi nu se stie cand va fi introdusa. Ministerul Sanatatii a aprobat deocamdata intrarea pe piata a unui vaccin imuno-oncologic. Acesta poate fi folosit in tratatea melanomului in stadiu avansat, dar si in cazul celor cu cancer de prostata.

Laura Mazilu, medic primar oncolog: ''Sunt niste molecule care tintesc exact receptorii specifici de pe suprafata limfocitului T si-l fac sa recunoasca si sa distruga celula tumorala.''

Este un tratament asemanator cu cel de la Viena, doar ca este produs de o firma americana si este vandut in Austria, Grecia, Germania, Italia si Franta. Produsul este scump, aproximativ 6.000 de euro pentru o singura sedinta din tratament, insa daca va fi decontat de stat, va fi gratuit.

In strainatate astfel de proceduri sunt folosite in tratatea melanomului, a cancerului de rinichi, de plamani, dar si in cateva cazuri de leucemie. Medicii spun ca efectele secundare nu sunt la fel de dure ca in cazul chimioterapiei.

Si in cazul acestui vaccin, ce ar trebui sa intre pe lista medicamentelor decontate de statul roman, rata de succes este de 15 la suta, insa reprezinta o sansa pentru cei care nu mai au speranta.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO