Speologii români, salvatorii unei specii de lilieci pe cale de dispariţie


Ultimul update: Joi 16 August 2012 23:27
Sursa: Pro TV
Data publicarii: Marti 05 August 2008 01:00
Categorie: Stiri Sociale
Speologii români, salvatorii unei specii de lilieci pe cale de dispariţie

Pasionaţii de explorări subterane au reuşit să salveze de la dispariţie sigura specie de lilieci care trăieşte într-o peşteră din Munţii Apuseni.


După numai câteva luni de atenţie din partea cercetătorilor, colonia a crescut de la 18 exemplare la câteva sute. Speologii s-au gândit şi la turişti şi au montat în peşteră camere cu infraroşu, care transmit imagini live din colonia de lilieci.

Dacă acum câteva luni în Peştera lui Ionele, de lânga Gîrda, abia vedeai ici colo un liliac, numărul lor este acum de ordinul sutelor. Salvarea coloniei nu a fost deloc o treabă complicată. Speologii nu au făcut decât să restricţioneze accesul turiştilor şi să desfiinţeze sistemul de iluminare electrică din zona coloniei de lilieci.

Cercetătorii spun că liliecii din zona Gârda sunt dintr-o specie foarte rară, pentru protejarea căreia se acţionează şi pe plan internaţional. Peştera lui Ionele se află în Parcul Natural Apuseni. A fost studiată şi de Emil Racoviţă între 1921 - 1923, după fondarea în 1920 a primului Institut de Speologie din lume la Cluj.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO