"Leguma regilor", cultivata si in Romania. Cat de profitabila este investitia facuta de fermierii romani
O leguma, care incepe sa capete adepti si la noi in ciuda pretului destul de piperat, ar putea sa le aduca venituri serioase celor dispusi sa o cultive.
Este vorba despre sparanghel, o planta deloc pretentioasa care creste chiar si pe soluri aride. Are proprietati nutritive deosebite si un gust interesant. Numit in trecut "hrana regilor", acum este de nelipsit din bucatariile cu staif.
In restaurantele de pe malulul marii, sparanghelul este recomandat in general langa un peste bun.
O portie de biban costa 60 de lei, in timp ce o salata cu sparanghel 30. Din pacate, doar cativa fermieri romani s-au incumetat sa cultive leguma. Sotii Burcea au investit 20 de mii de euro pe o suprafata de 2 mii de metri patrati, dar nu inainte de a investiga culturile din Europa.
Astazi, recolteaza 5 kilograme zilnic si au o multime de clienti.
Leguma regeasca, asa cum o numesc germanii, a inceput sa fie din ce mai cautata si la noi in tara, iar o legatura de 500 de grame se vinde in piete cu preturi cuprinse intre 10 si 15 lei. Este consumata intens in tari ca Spania, Franta sau Marea Britanie unde fermierii fac profituri de milioane de euro din culturi de sute de hectare de sparanghel.
Si la Buzau, doi frati au mizat in urma cu 3 ani pe sparanghel, iar acum se bucura de roadele de pe 3.500 de metri patrati.
In Germania, Spania sau Marea Britanie un kilogram de sparanghel costa aproximativ 7 euro, in timp ce la noi sparanghelul autohton se vinde cu 5.