Sparanghelul, medicament pentru organism si portofel. Profitul adus de un singur fir e de 10 ori mai mare decat investitia

13-05-2014 19:00


Sparanghelul nelipsit de la mesele strainilor cucereste si Romania. Fermierii nostri au inceput sa cultive aceasta leguma, dupa ce au vazut ca strainii o vand la preturi uriase.

In ultimii cinci ani culturile de sparanghel din tara noastra s-au dublat. Un kilogram de sparanghel costa 50 de lei.

 

In latina sparanghelul inseamna medicament. Dar nu din acest motiv gasim aceasta leguma in meniurile restaurantelor de lux. Este pe cat de sanatoasa, pe atat de gustoasa.

In ultima vreme, meniurile restaurantelor se lauda cu zeci de preparate din sparanghel. De la supa cu nuca si parmezan pana la preparate cu fructe de mare.

In restaurantele spaniole se consuma chiar si la micul dejun, amestecat in omleta sau cu sunca.

100 de grame de sparanghel au doar 13 calorii, dar multe vitamine. Si pentru ca cererea este mare, si culturile incep sa se extinda.

Un italian a cultivat la Comana 3500 de fire. Cultura va da randament maxim in 3 ani. Atunci va recolta de pe aceasta suprafata 4 tone de sparanghel, iar castigul va fi de aproximativ 42 de mii de euro.

Cultivarea unui fir de sparanghel costa 1 euro, insa profitul este de zece ori mai mare. Un hectar poate produce intre 8 si 10 tone de sparanghel. Asta in conditiile in care un kilogram de sparanghel se vinde cu 50 de lei.

Tags: sparanghel,

VIDEO PROTVPLUS.RO