Cei mai multi fermieri vor ajunge in faliment, din cauza secetei. Guvernul promite solutii
Vestile sunt proaste in continuare pentru agricultori. Urmeaza inca trei zile de canicula, asa ca fermierii risca sa piarda si mai mult din cauza secetei. S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca sistemul nostru de irigatii este la pamant.
La Fundulea, de exemplu, aproape 2.000 de hectare de teren erau udate in trecut cu ajutorul unui sistem de irigatii.
De 15 ani insa a fost lasat in paragina si nu poate fi pus in functiune pentru ca sistemul de canalizare a fost distrus. In consecinta, culturile sunt la pamant.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru ca este un an foarte greu pentru agricultorii din intreaga tara, Guvernul promite sa gaseasca solutii sa ii ajute.
In acest sens va reduce tariful la apa folosita pentru irigatii cu 50 de lei/ mia de metru cub, va aloca suplimentar 25 de milioane de euro pentru proiecte de irigatii si ii va despagubi pe fermierii afectati de seceta.
In acest fel ar creste suprafata irigata cu apoximativ 35.000 de hectare.
Despagubirile vor fi acordate dupa incheierea campaniei de recoltare intreprinderilor mici si mijlocii a caror productie a fost afectata cu minim 30%.
Fermierii care nu se incadreaza in categoria IMM- urilor vor fi despagubiti individual cu 7500 de euro.
Exista insa si zone in care fermierii nu s-au lasat la mila cerului sau a autoritatilor. S-au asociat si au accesat fonduri europene. In felul acesta si-au cumparat singuri sisteme de irigatii care costa in jur de 100.000 de euro.
Pe campuri pare ca s-a dezlantuit iadul. Soarele dogoritor este insotit acum si de un vant puternic. Plantele firave cum este coriandrul nu se mai pot recolta.
Seceta de anul acesta ii va duce pe cei mai multi in faliment.
Fermierii au renuntat deja la profit si spera macar sa isi acopere cheltuielile.
Fermierii nu se pot baza pe un ajutor concret. Exista o ordonanta de urgenta din 2010 care prevede ca taranii pot fi sprijiniti in cazul in care de munca lor se alege praful din cauza vremii nefavorabile. Insa nici pana astazi nu s-au stabilit normele de aplicare.
Guvernantii au promis ca despagubirile vor fi acordate dupa incheierea campaniei de recoltat pentru intreprinderile mici si mijlocii a caror productie a fost afectata cu cel putin 30%. Fermierii care nu se incadreaza in aceasta categorie vor lua cel mult 7.500 de lei.
Important este ca toate aceste masuri sa fie si puse in aplicare de directiile agricole, pentru ca deocamdata in teren nimeni nu stie ce sa faca.