Romanul e la mila cerului. In vara lui 2012, doar 3% din terenul arabil e ferit de seceta
Atunci cand nu ploua, romanul este la mila sortii, exact ca in comuna primitiva. Arsita care face ravagii mai ales in zona de sud, ii va lasa saraci lipiti pe cei care n-au bani sa-si ude culturile.
Sunt mii de agricultori in aceasta situatie, iar de bunastarea sau de necazul lor depinde inclusiv painea orasenilor. Porumbul a ramas pitic, iar 40% din productie este distrusa.
Cinci milioane de tone de porumb parjolite, luni de zile in care nu a mai cazut nici macar un strop de ploaie si disperarea din ochii taranului roman ramas pentru a nu stiu cata oara la mila cerului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asa arata drama fermierilor care au pariat pe porumb in acest an si care s-au trezit fara ajutorul cerului, dar si al autoritatilor.
In conditiile in care sistemul de irigatii de la noi este ca si inexistent, in aceasta luna au cazut doar 18 litri de precipitatii pe metru patrat, adica de 4 ori mai putin fata de normal.
Iar rezultatele se vad cu ochiul liber. In Vidra, de exemplu, anul trecut in aceeasi perioada porumbul avea peste doi metri inaltime si era verde. Acum, abia a crescut si s-a uscat de la radacina pana la varf.
Iar situatia este cat se poate de grava si in celelalte zone.
In sudul tarii n-a mai plouat de 44 de zile. O stiu cel mai bine cei care trudesc pamantul, si care si-au notat in calendar ultima zi in care cerul s-a indurat sa lase cativa stropi.
In fata dezastrului, Petrica Bolocan, abia mai are puterea sa vorbeasca. Mai spera inca, dar nu la un castig, ci sa poata macar sa dea porumbul la animale.
Cu amintirea recoltei bogate de anul trecut au ramas, de altfel, toti agricultorii din sud-estul tarii, unde se inregistreaza deja seceta extrema.
Bine nu le este nici celor din centru. Cu raurile secate, cartoful nu a rezistat si a murit pur si simplu.
In vara lui 2012, abia daca reusim sa udam 3% din terenul irigabil al Romaniei. Autoritatile recunosc ca avem aceasta problema, insa gasesc si scuze. Sustin ca agricultorii sunt cei care ar trebui sa le ceara ajutorul.
In timp ce cautam vinovatii, mai contabilizam si alte pierderi. Pentru ca iarba pe care o mananca oile este uscata, productia de lapte a scazut de o luna cu aproape 30%.
In sudul si sud-estul tarii, continutul de umiditate masurat la o adancime de pana la un metru nu ajunge nici la o treime fata de normal.
Nici in urmatoarele 10 zile nu sunt sanse sa ploua.
Meteorologii vorbesc despre cel mai secetos iulie din ultimii 50 de ani.
Un pericol mare ne pandeste si pe Dunare, care a scazut enorm din cauza secetei.
Cel mai afectat sector este Giurgiu-Calafat-Corabia, unde in anumie portiuni fluviul daca are doi metri adancime.
Zece convoaie sunt blocate si asteapta semnalul ca pe canalul navigabil se poate inainta in siguranta.
Deocamdata, specialistii spun ca activitatea centralei de la Cernavoda nu va fi afectata de scaderea debitelor.