Saptamani intregi fara ploaie. Culturile, compromise de cel mai secetos iulie din ultimii 50 de ani


Ultimul update: Marti 06 Noiembrie 2012 23:42
Data publicarii: Duminica 22 Iulie 2012 18:25
Categorie: Stiri Sociale

Cu gandul la pamantul parjolit si cu lacrimi in ochi, zeci de oameni din Gorj au implorat duminica cerul sa le dea un strop de apa. De saptamani intregi nu a mai plouat asa ca i-au cerut preotului sa faca o slujba speciala pe malul raului.

Situatia este cat se poate de grava in multe zone ale tarii, unde se inregistreaza deja seceta extrema. Meteorologii se asteapta ca aceasta luna sa fie cea mai secetoasa din ultimii 50 de ani.

De la inceputul lui iunie in Gorj nu a mai cazut strop de ploaie, asa ca localnicii din Albeni au mers azi, cu mic cu mare, pe malul raului Gilort unde s-au rugat cu totii pentru venirea ploii mult asteptate.

Preotul satului spune ca multi sateni incep sa creada ca seceta inseamna o pedeapsa pentru greselile lor.

Aproape toata tara e in aceeasi situatie. In unele judete din Sud-Est, unde nu a mai cazut un strop de ploaie de luni bune, continutul de umiditate masurat la o adancime de pana la 1 metru abia daca ajunge la o treime fata de normal. Adica vorbim de o seceta extrema. Deocamdata, exceptie fac doar cateva judete din centrul tarii, unde rezerva de umiditate se incadreaza in limite normale.

Nici in urmatoarele 10 zile meteorologii nu prevad sanse de ploaie. Asa ca intre 35 si 50% din recolta de porumb va fi compromisa, la fel si 30% din cea de grau si 25% din cea de floarea soarelui.

VIDEO PROTVPLUS.RO