Solutia Academiei Romane pentru a opri "exodul" absolventilor de facultati de stat: raman in tara sau isi platesc studiile


Ultimul update: Duminica 26 Februarie 2017 07:02
Data publicarii: Joi 23 Februarie 2017 19:41
Categorie: Stiri Sociale

"Absolventii facultatilor de stat sa fie obligati sa lucreze in tara, un interval de timp, egal cu durata studiilor subventionate" - aceasta este propunerea Academiei Romane in Strategia de dezvoltare a Romaniei pe urmatorii 20 de ani.

Un absolvent de Medicina, de exemplu, ar trebui ca dupa 6 ani de studiu sa ramana obligatoriu in Romania inca pe atat. " Si unde sa lucram, daca nu sunt posturi? au raspuns imediat studentii. In aceeasi strategie, membrii Academiei propun legalizarea "home schoolingului" si a educatiei online, dar si locuinte pentru profesori.

"Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregatire superioara, prin parasirea tarii, credem ca se impune ca orice absolvent de invatamant superior, beneficiar al subventiei de la buget, sa fie obligat sa lucreze in tara un interval de timp egal cu durata studiilor subventionate sau sa deconteze cheltuielile cu pregatirea profesionala."

Ideea face parte din "Scoala si Educatia in Viziunea Academiei Romane" - proiectul academicienilor din Educatie, propus pentru dezvoltarea Romaniei in urmatorii 20 de ani.

Acestia sustin ca daca statul nu va lua masuri urgente pentru a stopa exodul absolventilor de facultati, societatea romaneasca va fi grav afectata. Tinerii sunt, insa, revoltati de propunere.

Vlad Chereches, Presedintele ANOSR: "Piata fortei de munca trebuie sa fie una libera la nivel global, fiecare sa fie liber sa se angajeze oriunde doreste fara niciun fel de constrangeri. Daca vrem sa stopam intr-adevar exodul, nu limitand anumite drepturi facem asta, ci asigurand conditii mai bune de viata, de trai, in Romania. Multi dintre tinerii care pleaca din tara nu pleaca pentru ca ar vrea ei sa plece, ci pleaca pentru ca asta e situatia, nu isi gasesc aici un job la fel de bine platit, nu isi gasesc o oportunitate de cariera potrivita."

Pe langa medici, din Romania au plecat atat de multi absolventi de Politehnica, incat acum, companiile duc lipsa de ingineri.

Mihnea Costoiu, rectorul Universitatii Politehnica Bucuresti
"Foarte multa lume discuta despre plecarea medicilor, insa foarte putina lume stie: cateva sute de mii de ingineri au plecat din romania dupa anii '90, suntem intr-o faza complicata in Romania, intr-o criza majora de ingineri in acest moment."

Daca absolventii de medicina, arhitectura sau teatru spun ca nu gasesc locuri de munca in Romania, exista si domenii unde lucrurile stau altfel.

La inceputul anilor 2000, doar 10 absolventi ai facultatii de automatica si calculatoare, din 400, ramaneau in tara sa lucreze. Intre timp, datorita unor facilitati fiscale, companiile ITau reusit sa creeze locuri de munca si sa pastreze tinerii IT-isti in Romania."

Catalin Jitea, student al Facultatii de Automatica: "Vreau sa raman in tara. sunt destule locuri de munca in IT si domeniul e destul de dezvoltat la noi si avem ce face"

Academia sustine si acordarea unor credite pentru studenti, asa cum procedeaza alte tari. In Marea Britanie, de exemplu, studentii pot cere un imprumut guvernamental pentru a-si achita taxa de 9000 de lire pe an. Ei nu sunt, insa, obligati sa ramana in tara, ulterior, ci doar sa isi plateasca datoria atunci cand isi vor gasi loc de munca. Iar daca in 30 de ani, nu reusesc sa se angajeze, datoria e anulata.

In planul academicienilor mai sunt propuse elaborarea unei legi care sa permita educatia online si home-schoolingul, infiintarea unor scoli speciale pentru copii ultradotati, dar si pentru cei cu un ritm scazut in invatare, precum si motivarea profesorilor cu locuinte de serviciu si asigurari medicale speciale.

VIDEO PROTVPLUS.RO