Peste 75% din studentii de la Medicina vor sa plece in strainatate dupa studii. Planul autoritatilor pentru a opri "exodul"

Ultimul update: Sambata 25 Februarie 2017 07:03
Data publicarii: Miercuri 22 Februarie 2017 19:20
Categorie: Sanatate

Mai mult de trei sferturi dintre studentii la Medicina de la noi sunt hotarati sa plece la munca in strainatate imediat dupa terminarea facultatii.

Iar aproape jumatate dintre ei ajung in spitalele din Germania dupa cum arata datele furnizate de Universitatea de Medicina din Cluj.

In urma lor, Romania ramane fara doctori daca ne gandim ca numai in ultimii 7 ani 14.000 de medici, au ales calea strainatatii. Pentru un singur absolvent de medicina, statul plateste insa in 6 ani 12.000 de euro.

Academia Romana propune ca absolventii sa fie obligati sa munceasca in tara pe o durata cel putin egala cu cea a studiilor universitare.

Studiul privind fenomenul migratiei medicilor spre tarile din vest a fost realizat la Cluj pe durata a trei ani, timp in care au fost interviati peste o mie de studenti din toata tara.

Cifrele arata ca 85% dintre absolventii de medicina sunt hotarati sa plece la munca in strainatate. Romania plateste bani grei pentru scolarizarea lor, dar ei ajung sa lucreze intr-un alt sistem.

prof. univ. dr. Anca Buzoianu decanul UMF Cluj: "Este o pregatire dintre cele mai costisitoare, costa 2000 de euro pe an, deci pe sase ani costurile sunt de aproximativ 10-12 mii de euro, bani care se gasesc in bugetele altor tari, in conditiile in care medicii pleaca."

Ingrijorator este faptul ca 40 la suta dintre tinerii absolventi isi cauta de lucru la spitale din strainatate, inca de pe bancile facultatii, si ajung acolo cu contrat, imediat dupa absolvire. In ultimii 7 ani, 14.000 de medici au facut cerere de echivalare a diplomelor.

prof. univ. dr. Anca Buzoianu decanul UMF Cluj: "Inseamna, in medie, aproximativ 2000 de medici pe an, o cifra ingrijoratoare."

Daniela lucreaza de doi ani si jumatate ca medic rezident intr-un spital din Germania, dupa ce a absolvit Facultatea de Medicina la Targu Mures. Castiga 3500 de euro pe luna.

Daniela Fistic, medic rezident internist: "Daca ai interes si entuziasm esti perfect pentru Germania. Te incurajeaza sa inaintezi fara ca sa iti spuna careva ca stai deoparte, esti prea tanar!"

Iuliu a absolvit anul trecut Facultatea de Medicina la Sibiu. In anul 5 a obtinut o bursa Erasmus si, imediat dupa terminarea facultatii, s-a angajat la o clinica, tot in Germania. Primeste un salariu net de 2500 de euro.

Iuliu Torje medic chirurg rezident: "Am intrat in cu totul alt sistem, intr-un sistem cu medicina de calitate, un altfel de sistem fata de cel cu care eram obisnuit in Romania, incepand de la oameni, de la ceea ce iti oferea spitalul."

Potrivit studiului, tara cea mai cautata de tinerii absolventi de medicina este Germania. 34% dintre studenti ar prefera sa lucreze aici.

Loredana Farcas, studenta: "Iau in calcul posibilitatea de a pleca din tara deoarece in Cluj, dupa rezidentiat, posturile sunt ocupate."

In aceste conditii nu e de mirare ca in urmatorii ani sistemul nostru medical ar putea intra in colaps.

prof. dr. Alexandru Georgescu profesor UMF Cluj : "Cei care pleaca afara sa stiti ca sunt cei care sunt cel mai bine pregatiti si extrem de talentati si noi in felul acesta nu facem decat sa slabim sistemul medical romanesc si statul nu isi poate recupera investitia."

Un prim pas pentru a pastra totusi legaturile cu cei care pleaca ar fi sistemul Alumni, care functioneaza excelent in America si prinde radacini si la noi. Prin el se urmareste activitatea fiecarui medic in parte si, la nevoie, acesta revine in tara periodic si ajuta universitatea la care a invatat.


 

UE ar putea cere inapoi cele 20 de milioane de euro cheltuite pe un sistem nefunctional. Institutiile care se acuza reciproc
UE ar putea cere inapoi cele 20 de milioane de euro cheltuite pe un sistem nefunctional. Institutiile care se acuza reciproc
VIDEO PROTVPLUS.RO
diagnostic, cancer, slatina, silvia gradinaru
O femeie acuză că a fost diagnosticată greșit de medici din Slatina. Ce a aflat în Spania
Al 10-lea caz de deces din cauza virusului gripal de tip A. Epidemie în Bulgaria
Brățările electronice care au eliminat erorile din spitale și au ușurat munca medicilor
Măsuri suplimentare împotriva răspândirii gripei. Al 9-lea deces provocat de virus
Încă o victimă a gripei de tip A. Un băiat de 17 ani a murit
Un bebeluş născut de o adolescentă diagnosticată cu gripă a murit la Maternitatea Buzău
copil operat
Bebeluşul născut cu o malformaţie la inimă, operat de urgenţă. De ce se tem medicii
CNAS, precizări importante despre medicamentele eliberate pe rețete compensate
Alertă după ce șapte persoane au murit de gripă. Trei dintre ele nu aveau alte afecțiuni
Acuzații de malpraxis la spitalul din Vâlcea: ”Nu mai putea să respire, devenise legumă”
Un bebeluș diagnosticat cu gripă a murit la un spital din Capitală
Legătura dintre gripă și spălatul prosoapelor și așternuturilor. Vă poate scăpa de viroză