Situatie fara precedent in sistemul medical romanesc. 75% dintre medicii din Buzau sunt gata sa demisioneze

Dată publicare: 24-09-2015 18:18
Dată actualizare: 27-09-2015 07:29


Situatie fara precedent in sistemul medical romanesc: 75% dintre medicii Spitalului Judetean din Buzau au semnat un document, potrivit caruia vor demisiona in bloc daca cei responsabili nu vor face din sanatate o prioritate nationala.

Autoritatile au doua saptamani timp de gandire, sa ia in considerare avertismentul. In caz contrar, sunt sanse mari sa se inchida aceasta institutie sanitara.

Medicul Andi Rizoiu are 32 de ani si este dermatolog. Sunt doi doctori in toata sectia, iar lefurile lor sunt ridicole: 1600 de lei lunar.

Dr. Andi Rizoiu, medic specialist dermatolog: "Salariul se duce doar pe datorii, doar cu salariul de la spital nu faci fata sub nicio forma. Un medic debutant are salariul cat al unei asistente cu ceva vechime sau cu al unei femei de serviciu."

Trei sferturi dintre cei 90 de doctori care lucreaza in Spitalul din Buzau au semnat PENTRU demisia in bloc, daca sanatatea nu primeste 7% din PIB. In plus vor sa fie platiti echitabil si sa isi primeasca sporurile.

Dr. Ion Japie, medic semnatar al demisiei in bloc: "Nu mai vin din cei tineri, va dati seama ca se ajunge la scaderea calitatii actului medical ''

Dr. Victor Ionita, presedintele sindicatului medicilor din Buzau: "Majorarile salariale anuntate sunt cu totul insuficiente, inseamna desconsiderare, inseamna lipsa de respect pentru anii pe care i-am investit in pregatirea noastra".

Claudiu Damian, managerul Spitalului Buzau: "Prin demisia lor va trebui sa iau act. In 20 de zile lucratoare vor inceta contractele de munca si atunci spitalul va trebui inchis, ca fara medici nu putem functiona."

Cu o situatie similara s-a confruntat Slovacia acum 4 ani, cand 1200 de medici au demisionat nemultumiti de salarii si de conditiile de munca. Guvernul a fost nevoit atunci sa declare in mai multe regiuni stare de urgenta pentru a nu inchide spitalele.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO