Sindicatele nu vor noul cod al muncii. Basescu le transmite ca se va aplica
Nu putem negocia la nesfirsit daca nu exista deschidere din partea sindicatelor. Aceasta este pozitia presedintelui Traian Basescu vizavi de modificarea codului muncii.
AFLA TOATE MODIFICARILE PROPUSE IN NOUL COD AL MUNCII
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Un act normativ care ramane subiect de litigiu intre salariati si companii. Angajatorii ataca practicile invechite care, spun ei, ii impiedica sa prospere si cer schimbarea totala a legii.
Sindicatele condamna modificarile propuse de Guvern pe motiv ca patronii ar putea folosi noul cod al muncii ca instrument de asuprire.
Traian Basescu a cerut ministrilor incheierea discutiilor cu sindicatele pe tema modificarilor aduse la codul muncii.
Actualul cod al muncii a impins companiile la actiuni extreme, ca sa gaseasca solutii de combatere a unor prevederi invechite.
Cu avocatii langa ei, directorii de resurse umane au intampinat de nenumarate ori dificultati pentru indepartarea angajatilor incompetenti. Nu o data s-a intamplat ca un om disponibilizat pe motiv de indisciplina sa recastige in instanta dreptul de a fi reangajat.
La polul opus sindicatele nici nu vor sa auda de desfiintarea contractelor colective de munca. Act pe care noul cod al muncii incearca sa le inlocuiasca prin contracte negociate la nivelul fiacarei companii.
Executivul nu renunta la modificarea clauzelor privind concedierile colective. Asta inseamna ca seful poate face reangajari pe acelasi post chiar de a doua zi si nu mai este obligat sa-l sune intai pe cel disponibilizat. Guvernul pastreaza si extinderea saptamanii de lucru de 48 de ore de la trei la patru luni pe an.
In plus, angajatorii vor ca salariatii sa fie calificati pe mai multe meserii pentru a-i putea muta de la un departament la altul, iar primele sa nu mai fie impozitate.