Angajații de la ambulanțe au protestat. Doar unii primesc banii promiși de Guvern
A fost o zi de proteste în toate stațiile județene de ambulanță din țară. Echipajele de intervenție sunt nemulțumite că sporul de risc de 2500 de lei, promis de Guvern, este acordat doar angajaților care au participat la cazuri de COVID 19 confirmate.
Asta deși, când au plecat la solicitări, ambulantierii au avut același risc în orice intervenție, consideră manifestanții.
La Târgu Jiu, protestul a început cu un moment de reculegere pentru asistenții medicali care și-au pierdut viața după infectarea cu noul coronavirus. Angajații Stației de Ambulanță Gorj au venit din timpul lor liber pentru a protesta în curtea instituției.
Maria Golumbeanu - vicepreședinte sindicat Ambulanța Gorj: ”Participă și medici la protest, ne susțin în toate motivele prezentate. Și ei ca și noi au fost diferențiați în acordarea sporului de risc - deci nici ei nu au luat toți - nu, nici ei nu au luat , exact ca și asistenții medicali și ambulanțierii.”
Ion Chircu, ambulanțier: ”Eu am avut spor pentru că am avut doi pozitivi. Care a avut pozitivi a primit, care nu, nu”.
După săptămâni întregi de purtat masca pe față, unii dintre angajați au ajuns să aibă și alte probleme medicale decât cele generate de teama infectării cu COVID 19.
Ana Răduceanu, asistentă medicală: ”Pot să va arăt o față de purtător de mască? Uitați. Iritații - da. Ca să nu se înțeleagă greșit, nu e vorba de calitatea măștii, ci de timpul cât o porți... De atâta timp, încălzindu-se și vremea, cred că mai am colegi cu așa ceva.”
Sindicaliștii spun că așteaptă încă din 2016 modificarea statutului prin care să le fie permisă ieșirea la pensie la vârsta de 57 de ani.
Ion Ghinoiu, ambulanțier: ”Nu ne bagă nimeni în seamă. La 65 de ani mai poți face urgență, să urci la etajul 4? Sau câte și mai câte cazuri sunt. Nu se ține cont..”
Și sirenele ambulanțelor din Mureș au început să sune la ora 10, în semn de protest. Aici, 60 de cadre medicale nu au primit sporuri de risc.
Dr. Ioan Ivanici, șef SAJ Mureș: ”Ne deplasam, diagnosticam suspecți de Covid, în aceea perioadă toți erau suspecți de covid. Am respectat normele de proetctie, utilizând echipamente.”
Silviu Sită, asistent SAJ Mureș: ”S-a făcut o discriminare între noi, ne uităm urât unul la celălalt, că am fost supuși la același riscuri fiecare. Nu este normal, toți suntem supuși riscului.”
Liderii de sindicat s-au reunit într-un protest și în parcul Izvor din Capitală. Au depus flori în memoria celor doi colegi din Suceava răpuși de infecția COVID 19. Iar 5 dintre ei au mers la discuții în Parlament.
Angajații de la Ambulanță iau în calcul și varianta unei greve generale dacă solicitările nu le vor fi rezolvate.
În Capitală au venit doar liderii de sindicat, care s-au reunit în parcul Izvor de lângă Palatul Parlamentului. Toți au purtat măști de unică folosință și au stat la distanță unii de alții.
Au adus cu ei și fotografiile celor doi colegi din Suceava care au murit din cauza infecției Covid-19. Un bărbat de 52 de ani și altul de 61, care nu sufereau de alte afecțiuni.
Oamneii spun că sunt nemulțumiți de faptul că doar 65 % dintre ei au primit sporul de 500 de euro promis de autorități pentru cei aflați în linia întâi în lupta împotriva coronavirusului. Mai mult, susțin că procedura pentru a fi trecuți pe listă este una greoaie și că uneori nu au cum să facă dovadă că într-adevăr au transportați bolnavi care au fost apoi depistați cu noul virus.
Alte nemulțumiri ale acestora se referă la statutul angajaților de la ambulanță, care spun ei, de 5 ani zace în Parlament. Acesta ar reglementa printre alte vârstă de pensionare.
Până acum 160 de angajați ai serviciilor de ambulanță din toată țara au fost confirmați cu noul virus, iar 2 dintre ei au decedat.
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, coronavirus, sindicate, ambulanta, sindicalisti,
Dată publicare:
10-06-2020 10:19