Si-au abandonat copiii si n-au platit nimic. Cazul romancei plecata in Italia "pentru 3 luni" si care nu s-a intors de 11 ani

Ultimul update: Duminica 24 Aprilie 2016 06:58
Data publicarii: Joi 21 Aprilie 2016 19:08
Categorie: Social

Legea care ii pedepseste pe parintii ce-si abandoneaza copiii si pleaca la munca in strainatate fara sa anunte autoritatile in grija cui ii lasa pe cei mici nu e respectata de nimeni.

Potrivit unor studii facute de voluntari, cei mai multi parinti in aceasta situatie sunt in zona Moldovei. Iar copiii, care cresc fara ei, devin stresati, furiosi si nepregatiti pentru viata.

Pe de alta parte, asistentii sociali spun ca n-au timp sa aplice legea si sa-i amendeze pe cei care-si lasa pruncii nesupravegheati.

Elena Machedon si-a condus in urma cu 11 ani nora la avion cu destinatia Italia. Trebuia sa se intoarca dupa 3 luni cu ceva bani, insa nu s-a intors niciodata. Fetita ei avea atunci un an.

Elena Machedon, bunica: "De 11 ani plang, simt eu dorul de mama, il simt...cum nu ai fost tu curioasa sa-ti vezi copilul? Cand i-a crescut primul dinte, cand merge la scoala, cand calca pentru prima data treptele scolii, cand a luat pixul si scrie "mama", pe a cui mama o scrie?! pe a cui mama?!"

Copiii abandonati si ajutorul pe care il primesc de la straini de Sarbatori. Psihologii vin insa si cu un avertisment

Una dintre concluziile unui studiu facut de voluntarii Asociatiei Alternative Sociale in Iasi si Bacau este ca asistentii sociali de la primarie trebuie sa se implice mai mult in respectarea legii. Cand parintii pleaca in strainatate, trebuie sa depuna un dosar in instanta privind persoana care le preia indatoririle de acasa. Extrem de putini respecta insa aceasta procedura.

Alexandru Gulei, Asociatia Alternative Sociale: "Consiliile locale si judetene trebuie sa ia mai in serios legislatia in domeniu si sa ia in considerare finantarea serviciilor sociale. Chiar daca este un fenomen care stagneaza, vorbim de o permanentizare a efectelor. Vorbim de generatii indata de copii care ar fi avut nevoie la un moment dat de spijinul unui psiholog"

De partea cealalta asistentii sociali spun ca sunt prea putini si au prea multe de facut.

Bogadan Ababei este singurul asistent social dintr-o comuna cu 7000 de locuitori. El se ocupa de ajutoare sociale, de incalzire si alte dosare si anchete sociale.

Bogdan Ababei, asistent social: "Daca ar fi sa ma ocup numai de asta ar trebui sa imi ocup doua saptamani pe luna ca sa bat din poarta in poarta si astia se misca ca iepurii, credeti-ma. Ma duc sa-i caut pe fiecare?"

Desi legea prevede amenzi de 1.000 de lei pentru parintii care nu isi anunta plecarea, nici unul nu a fost sanctionat.

Niculina Karacsony, director adjunct DGASPC Iasi: "Preocuparea de baza a fost sa-i educam cum sa-si pregateasca copiii si familiile in grija carora raman acesti copii pentru a evita riscurile. Nu sa-i sanctionam pentru ca stim ca nevoile ii imping si pe ei sa plece"

Un studiu UNICEF din 2008 arata ca in Romania erau 350.000 de copii cu cel putin un parinte plecat in strainatate la munca. Specialistii cred ca aceasta cifra a crescut.

Casele de tip familial, o sansa reala pentru copiii abandonati. Cum se pregatesc pentru viata 28 de copii din Bistrita-Nasaud

Casele de tip familial, o sansa reala pentru copiii abandonati. Cum se pregatesc pentru viata 28 de copii din Bistrita-Nasaud

elevi

Ignorat de aleși, fenomenul bullying ia amploare. Mii de copii sunt hărțuiți la școală

Pelerinaj la rezervaţia de bujori de stepă din Zău de Câmpie. Sunt unici în Europa

Doi adolescenți au furat mâncarea și băutura care urmau să fie folosite la o pomană

Tânăra care s-a luptat ani de zile pentru a-și obține actul de identitate a plecat din țară

Un medic vorbește despre ”marea brambureală” din sistemul sanitar: ”Au ras tot ce se putea”

Câțiva protestatari au stat în cap în fața sediului Guvernului, pentru premierul Dăncilă

Federatia Hipocrat

Federaţia Sindicală Hipocrat, semnal de alarmă privind Legea salarizării: ”Au luat de la unii ca să dea altora”

Primul anger room din România. Clienţii pot sparge obiecte pentru sume cuprinse între 50 și 150 lei

Fără soluții pentru copiii care la 18 ani ies din centrele de plasament. ”Cei mai mulți intră în panică”

Două produse românești, pe cale de a fi protejate la nivel european

Proteste ale sindicaliștilor feroviari. Ceferiștii amenință cu greva generală

Eleva din Mureș care a căzut de la etaj are nevoie de sânge. Riscă să rămână paralizată